R jak Rosé, czyli krótki przewodnik po różowym winie

3 grudnia 2022
R jak Rosé, czyli krótki przewodnik po różowym winie

Kojarzy się z wyrafinowaniem i wykwintną kolacją podczas letniego, ciepłego wieczoru. Idealnie pasuje do budzących zazdrość wakacyjnych relacji w social mediach. Chyba każdy kosztował, a przynajmniej słyszał o rosé, a jednak wciąż niewiele osób wie, czym tak naprawdę jest różowe wino.

Rosé, czyli co?

Zacznijmy zatem od podstaw. Czym jest rosé? Okazuje się, że jest to rodzaj wina, które powstaje z czerwonych winogron i jest produkowane w podobny sposób jak wino czerwone, ale ze skróconym czasem fermentacji ze skórkami owoców winorośli. Ten właśnie zabieg nadaje trunkowi charakterystyczną różową barwę, a w konsekwencji – łagodniejszy smak.

Różowe wina mogą być produkowane z dowolnych czerwonych winogron i uprawiane w dowolnym regionie winiarskim. Co ciekawe, jest to jeden z najstarszych gatunków wina świecie! Trunek ten jest od wieków znany we Francji, a w samej tylko Prowansji produkuje się więcej różowego wina niż w jakimkolwiek innym zakątku świata. Rosé jest również popularne w Hiszpanii, gdzie znane jest jako rosado oraz we Włoszech, jako rosato.

Rosé zazwyczaj powstaje na bazie kilku różnych gatrunków winogron. Najpopularniejsze rodzaje owoców używanych do jego produkcji to grenache, sangiovese, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault i pinot noir. W niektórych przypadkach rosé produkuje się natomiast z jednej tylko odmiany. W Kalifornii są bowiem znane jednoodmianowe, różowe wina w 100% wyprodukowane z winogron pinot noir.

Wszystko zależy od skórki winogrona

Jak powstaje rosé? Na początku, tak jak w przypadku białego i czerwonego wina, owoce winogron są miażdżone, a sok, który wydobywa się z owoców jest czysty. Kiedy sok i skórki winogron łączą się, te drugie zaczynają zabarwiać trunek - w winiarstwie proces ten nazywany jest maceracją. W przypadku wina różowego, winiarze macerują je zaledwie przez kilka godzin, maksymalnie do jednego dnia, czekając aż wino nabierze pożądanego koloru, a następnie usuwając skorki i koncentrując się wyłącznie na procesie fermentacji.

wino musujące


Lekkie jak rosé

Każdy rodzaj różowego wina smakuje nieco inaczej, w zależności od rodzaju winogron użytych do jego produkcji. Natomiast to, co łączy każdą butelkę rosé, to świeże, owocowe nuty - najczęściej można w nim wyczuć aromat truskawki, wiśni lub maliny, cytrusów, melona, jak również kwiatów oraz… selera.

Ci ciekawe i wbrew wielu stereotypom, różowe wino nie musi być słodkie. A nawet wręcz przeciwnie, bo te produkowane w Europie są zwykle winami wytrawnymi i bogatymi w taniny, co przekłada się na ich cierpkość i lekko gorzkawy smak. Wytrawne wina różowe składają się zazwyczaj z odmiany grenache, sangiovese, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault i pinot noir.

Amatorzy słodszych trunków powinni z kolei sięgnąć po rosé produkowane poza Europą, np. white zinfandel, czy moscato rosé, a także białe merlot, które doskonale dopełnią pikantne potrawy, grillowane mięso, smażonego łososia, a także miękkie sery czy świeże, dojrzałe owoce. Ich bardziej wytrwani kuzyni stanowią z kolei świetny dodatek do sałatek, owoców morza, grillowanych ryb i lekkich, owocowych deserów.

Brzmi jak wspomnienie lata? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaopatrzyć domową winniczkę w kilka butelek różowego wina i choć na chwilę wrócić myślami to niedawnych wakacji.


POWIĄZANE

Już w czwartek w zeszłym tygodniu, wyborcza.pl i Wirtualna Polska poinformowały ...

Poczta Polska umożliwia już korzystanie z Q-Doręczeń, czyli nowej usługi oferowa...

Od początku lutego br. konsumenci mają szansę na zdobycie nagród w kultowej lote...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę