biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Przewodnik FAO: Zapobieganie przenoszeniu Covid-19 w przedsiębiorstwach sektora spożywczego

5 sierpnia 2021
Przewodnik FAO: Zapobieganie przenoszeniu Covid-19 w przedsiębiorstwach sektora spożywczego

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała zaktualizowany przewodnik dla przedsiębiorców sektora spożywczego w zakresie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu wirusa SARS-CoV-2 podczas prowadzonej działalności.

Aktualne dane wskazują, że ani żywność, ani opakowania do żywności nie stanowią drogi rozprzestrzeniania się Covid-19. Jednak przedsiębiorcy i władze regulujące zasady funkcjonowania przemysłu spożywczego muszą chronić pracowników przed rozprzestrzenianiem się wirusa poprzez zapewnienie bezpiecznego środowiska pracy, promowanie środków higieny osobistej oraz organizowanie szkoleń w zakresie zasad higieny żywności.

Przewodnik zawiera zalecenia na temat dodatkowych środków koniecznych do podjęcia w celu zapewnienia bezpieczeństwa pracowników, dostawców i konsumentów.

Oddzielne rozdziały poświęcono specyficznym rekomendacjom dla transportu żywności, sprzedaży detalicznej, cateringu i gastronomii.

Przewodnik dostępny jest na stronie FAO.

 

 

IJHARS


POWIĄZANE

Eksport produktów mleczarskich do Kuwejtu – wymagania sanitarne dla USA i Polski...

W Europie wzrosty, w Polsce – rekordowy spadek cen energii o ponad 13 EUR/MWh, c...

Choć rząd zgodnie z zapowiedziami realizuje szeroko zakrojone zmiany deregulacyj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę