Przerób rzepaku w 2022 roku w zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłoczniach wyniósł łącznie 3 27 mln ton pozostając praktycznie na takim samym poziomie jak w rekordowym pod tym względem 2021 roku Utrzymanie tak dużego poziomu przerobu nasion przez krajową branżę ma szczególne znaczenie dla rolnictwa wobec wysokiej podaży surowców na rynku polskim i europejskim.
Szczególnie wysoka podaż rzepaku po zbiorach przełożyła się na rekordowy przerób nasion z perspektywy II półrocza, kiedy to członkowie PSPO zagospodarowali 1 69 mln ton tj o ok 40 tys ton więcej w porównaniu do analogicznego okresu w 2021 roku Na uwagę zwraca również większa podaż oleju surowego, którego w całym 2022 roku wyprodukowano 1 35 mln ton wobec 1 32 w roku 2021
Oznacza to, że przetwarzany rzepak był dobrej jakości i charakteryzował się wyższym niż w poprzednich latach średnim zaolejeniem nasion Z kolei produkcja oleju rafinowanego w 2022 roku wyniosła 547 tys ton, a więc wzrosła w porównaniu do poprzedniego roku o 22 tys ton
"Całkowity przerób rzepaku w 2022 roku przez firmy zrzeszone w naszym Stowarzyszeniu był praktycznie na tym samym poziomie co w roku 2021 więc można powiedzieć, że nadrobiliśmy nieco mniejszy przerób w pierwszej połowie roku wynikający m in z zawirowań na europejskim rynku surowcowym związanych z wybuchem wojny w Ukrainie Wysokie zbiory krajowe i generalnie zmiana sytuacji na rynkach rolnych zwiększyły dynamikę działalności krajowych tłoczni, która miejmy nadzieję będzie się utrzymywać w 2023 roku wspomagając stabilizację sytuacji w rolnictwie Dzięki wysokiemu przerobowi w 2022 byliśmy także głównym dostawcą krajowych pasz wysokobiałkowych w postaci śruty i makuchu rzepakowego w ilości prawie 1 9 mln ton” powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju
„W II kwartale 2022 roku zaobserwowaliśmy rekordowy, bo ponad 46 udział oleju rzepakowego
rafinowanego, co było bezpośrednią reakcją krajowej branży na dodatkowe zapotrzebowanie wobec
przerwanych wojną łańcuchów dostaw oleju spożywczego na europejskim rynku Sytuacja w II połowie roku szybko jednak ustabilizowała się i odsetek rafinatu spadł do niecałych 38 co wzmaga rolę sektora biopaliw w zagospodarowaniu uprawianego w Polsce rzepaku i wskazuje na duże możliwości w tym zakresie ze strony krajowego łańcucha produkcyjnego biodiesla” podsumował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO
źródło: PSPO