Wielkanocny niezbędnik:
najlepsze produkty i smaczne przepisy na świąteczne wypieki z Piątnicy, no bo skąd!
Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych domowych ciast. Sekretem udanych wypieków są najwyższej jakości składniki, dlatego warto postawić na sprawdzone produkty, które zagwarantują ich wyborny smak.
Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica – idealny na świąteczny sernik!
Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła, a gęsta konsystencja twarogu sprawia, że sernik na jego bazie zawsze się udaje! Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.
Śmietanki 30% i 36% z Piątnicy – najlepsze do ubijania!
Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji doskonale się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Śmietanka 30% produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych czy zup.
Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o wybornym, naturalnym smaku.
Jest gęsta i kremowa, dzięki czemu idealnie nadaje się do dekorowania i jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.
Śmietana 18% OSM Piątnica – nie warzy się!
Do wielkanocnych zup czy sosów rewelacyjnie sprawdzi się Śmietana 18% marki Piątnica.
Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, świetnie podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest doskonała także jako dodatek do sałatek lub dipów. Śmietana 18% OSM Piątnica to gwarancja udanego gotowania w każdej kuchni.
Ser Mascarpone z Piątnicy – idealny dodatek do dań na słodko i wytrawnie!
Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dodając go do twarogu, uzyskasz wyjątkowo kremowy sernik o delikatnym smaku! Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.
Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą
Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy.
Sernik wiedeński
Składniki na sernik:
Składniki do dekoracji:
Wykonanie
1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.
4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.
6. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.
7. Sernik udekoruj owocami – według własnego uznania.
Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka: Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.
Sernik krakowski
Składniki na ciasto kruche:
Składniki na masę serową:
Składniki na lukier:
Wykonanie
Ciasto kruche:
Masa serowa:
Lukier:
oprac. redakcja ppr.pl