Któż z nas nie odebrał kiedyś smsa od przyjaciół lub znajomych o treści: „Jesteśmy w pobliżu, możemy wpaść na moment?”. Niezapowiedziane wizyty są przyjemne, ale mogą stanowić dla gospodarzy powód do stresu związanego z chęcią należytego ugoszczenia przybywających z nagła gości. Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można przygotować szybko i niemalże od ręki. Z pewnością przydadzą się w okresie karnawału…
Dyskusje przy stole o wrażeniach z lektur czy filmów, wspomnienia, pogaduchy o życiu czy nocne rodaków rozmowy – wesołe biesiadowanie i konfrontowanie naszych myśli, poglą-dów i fascynacji z osobami, które lubimy, a dawno ich nie widzieliśmy to przyjemność sama w sobie. Takie nasiadówy udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski, któ-re umilą ekscytujący wieczór. Prezentujemy trzy propozycje z wędlinami, na stworzenie któ-rych będziemy potrzebować nie więcej niż 30 minut.
- Szynka czy kiełbasa to wędliny, które przeważnie każdy ma w domu – mówi Anna Burak
z firmy Dobrowolscy. – Dlatego wykorzystanie ich do zrobienia szybkich przekąsek nasuwa się do razu. Oczywiście na finalny smak duży wpływ ma jakość wędlin, dlatego warto decy-dować się na sprawdzone produkty, a z pewnością zostanie to przez naszych gości docenio-ne. Nawet w tych zaskakujących i nieco improwizowanych okolicznościach.
Czas przygotowania każdej przekąski to około 25-30 min.
1.
Kajzerki z kiełbasą i serem
- kajzerki
- Kiełbasa Krakowska Sucha z Wadowic Dobrowolscy
- ser żółty
- papryka słodka
- cebula czerwona
- sałata
- białko jaja
- masło
- czosnek
- sól
Kajzerkę czterokrotnie delikatnie nacinamy nożem wzdłuż naturalnych nacięć, rozchylamy górne krawędzie bułki wzdłuż wykonanych nacięć i wybieramy palcami trochę miąższu ze środka. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń delikatnie ugniatamy wewnątrz robiąc miejsce. Wyciskamy na prasce czosnek i mieszamy z masłem dodając odrobinę soli (1/4 kostki masła i 2 ząbki czosnku). Tak wyrobione masło czosnkowe wkładamy do wnętrza bułki (około jednej płaskiej łyżeczki). Kroimy na plasterki/krążki kiełbasę, ser, cebulę i paprykę. Następnie w każde z nacięć w kajzerce wkładamy kiełbasę z serem oraz paprykę z cebulą na przemian. Kajzerkę smarujemy na wierzchu białkiem z jaja.
2.
Chrupiące paluszki z szynką
- Szynka bez dodatku konserwantów Dobrowolscy
- ser żółty
- sałata
- gałązki świeżego kopru
- białko jaja
- ciasto francuskie
Ciasto francuskie przygotowujemy do zwijania i kroimy na paski o szerokości plastra naszej szynki plus po 1 cm z prawej i lewej strony. Układamy na cieście plastry szynki oraz żółty ser
i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy kolejne ruloniki i przez naciskanie zębami wi-delca sklejamy boki. Smarujemy białkiem z jaja, przyklejamy na wierzchu gałązki kopru i jeszcze raz smarujemy białkiem.
3.
Chrupiące krążki z marynowaną szynką
- Szynka Marynowana od Braci Dobrowolscy
- szczypiorek drobny
- białko jaja
- ciasto francuskie
Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na całości układamy plastry szynki i zawijamy w ru-lon. Po zawinięciu odcinamy małe krążki i kładziemy na boku tak żeby z góry był widoczny środek. Smarujemy białkiem jaja i posypujemy na wierzchu drobno pociętym szczypiorkiem. Wkładamy wszystkie produkty do piekarnika (jeżeli się zmieszczą na raz) nagrzanego do 180°C i pieczemy około 10 min, po czym wyjmujemy tylko bułki i kolejne 7 minut pieczemy resztę. Potem wyciągamy i voila, gotowe.
***
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokali-zowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem „Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współ-pracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”. www.dobrowolscy.pl