Można je przyrządzać na wiele sposobów, zmieniać dodatki i urozmaicać nadzienie. Dzięki temu nie znudzą się tak szybko i będą smakowały wszystkim domownikom. Sprawdź 3 pomysły z cennymi wskazówkami na efektowne śniadanie.
1. Sekret idealnych naleśników
Wiele osób twierdzi, że sekret udanych naleśników tkwi w wodzie gazowanej! Nie trzeba używać żadnych spulchniaczy czy proszków - delikatność i puszystość zapewnią bąbelki. Ciasto staje się dzięki nim bardziej napowietrzone, przez co nie przywiera do patelni. Prosty trik, a efekt znakomity. Jeśli chcesz, by naleśniki były jeszcze bardziej puchate, zmiksuj wcześniej białka jajek i dopiero do nich dodaj pozostałe składniki.
Naleśniki z mascarpone, serkiem i owocami w roli głównej
Składniki (porcja dla 4 osób)
Ciasto naleśnikowe:
Nadzienie:
Przygotowanie
Jajka miksujemy z solą, wodą i mlekiem. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy do powstania jednolitej masy, którą odstawiamy na ok. 30 minut. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. W tym czasie w oddzielnej miseczce łączymy mascarpone z serkiem homogenizowanym. Po zdjęciu naleśników z patelni smarujemy je przygotowaną serową masą i składamy w trójkąt. Na wierzch dodajemy owoce i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
2. Element zaskoczenia
Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę przy porannym posiłku? Podaj im naleśniki prosto z patelni, ale nie usmażone, a… upieczone! To tak zwane dutch baby, czyli holenderskie naleśniki, które dużą popularnością cieszą się także w Niemczech. Ciasto, które zamiast na patelni, pieczone jest w nagrzanym piekarniku, przepięknie wyrasta i zachwyca lekkością! W gotowym naleśniku, tworzy się wgłębienie, które można wypełnić pysznym i ulubionym nadzieniem, na przykład serkiem homogenizowanym czy świeżymi owocami.
Dutch baby, czyli pieczone naleśniki
Składniki (porcja dla 2 osób)
Przygotowanie
Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, cukier i wlewamy mleko. Miksujemy na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Do środka wstawiamy patelnię lub formę do tarty do nagrzania, ważne by nadawała się ona do zapiekania. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ostrożnie wyjmujemy gorące naczynie. Wykładamy masło, rozprowadzamy je kulistym ruchem po dnie i brzegach, a gdy się rozpuści, delikatnie wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy od 7 do 15 minut. Naleśnik jest gotowy, gdy się wyraźnie zrumieni. Po wyjęciu jego wierzch smarujemy serkiem homogenizowanym i posypujemy owocami. Całość można oprószyć cukrem pudrem.
3. Nutka słodkości
Jak przekonać niejadki do wspólnego śniadania? Zwykle wystarczy kakao, czekolada i serek waniliowy. Nie jest tajemnicą, że dzieci uwielbiają naleśniki, szczególnie te w słodkiej wersji! Zwinięte w rulon są dla nich doskonałą przekąską. Przygotowanie takich naleśników zajmie Ci mniej niż 30 minut i to ze składników, które zwykle masz w swojej kuchni. Zaskocz rodzinę i zrób słodki posiłek, który dostarczy im energii na cały dzień pełen wyzwań.
Czekoladowe naleśniki z serkiem
Składniki (porcja dla 4 osób)
Przygotowanie
W misce łączymy suche składniki. Po wymieszaniu dodajemy do nich jajko i mleko, a na końcu roztopione masło. Wszystko razem miksujemy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepsza będzie ta im dedykowana). Kiedy są gotowe, delikatnie zdejmujemy je na talerz, następnie całą ich powierzchnię smarujemy serkiem homogenizowanym i zawijamy w rulon. Do środka możemy dodać truskawki. Podajemy posypane startą białą czekoladą.
Newseria Lifestyle