europejskie forum rolników 2025

Promocja tradycji kulinarnych w Niemodlinie

12 października 2021
Promocja tradycji kulinarnych w Niemodlinie

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu wziął udział w wydarzeniu promującym tradycyjne potrawy rybne z karpia. Na zamku w Niemodlinie, w dniach 2-3 października 2021 r., odbyła się IV edycja Konkursu kulinarnego „Czas na rybę" organizowanego przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”.

W konkursie wzięli udział Szefowie Kuchni oraz Uczniowie Szkół Gastronomicznych z całego kraju. Motywem przewodnim  dań konkursowych był karp niemodliński, nazywany królem opolskich stawów. Wszystkie potrawy oceniane były przez profesjonalne Jury. Na najwyższym stopniu podium ulokowały się: Karp po rzeszowsku przygotowany przez profesjonalnych Szefów Kuchni oraz Karp w towarzystwie borowików i makaronu przygotowany przez Uczniów Szkoły Gastronomicznej.

Poziom serwowanych przez uczestników konkursu dań był wysoki, a zmagania kucharzy można było obserwować na bieżąco. Odwiedzający mogli zaopatrzyć się w świeżą rybę w sąsiadującym gospodarstwie rybackim oraz skosztować przygotowanych na tę okazję rybnych specjałów.

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu zorganizował stoisko informacyjne, które było licznie odwiedzane przez uczestników wydarzenia. Dyrektor Waldemar Janeczek osobiście złożył gratulacje laureatom konkursu wręczając ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa nagrody.

 

KOWR


POWIĄZANE

Copa i Cogeca ogłaszają 8. edycjęnagrody za innowacyjność dla kobiet-rolniczekCo...

Prezydent Andrzej Duda udzielił w zeszłym tygodniu obszernego wywiadu TV Trwam. ...

Krzysztof Stanowski pobił rekord. 4 miliony podpisów w cztery dni! Znamy nazwisk...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę