Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu wziął udział w wydarzeniu promującym tradycyjne potrawy rybne z karpia. Na zamku w Niemodlinie, w dniach 2-3 października 2021 r., odbyła się IV edycja Konkursu kulinarnego „Czas na rybę" organizowanego przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”.
W konkursie wzięli udział Szefowie Kuchni oraz Uczniowie Szkół Gastronomicznych z całego kraju. Motywem przewodnim dań konkursowych był karp niemodliński, nazywany królem opolskich stawów. Wszystkie potrawy oceniane były przez profesjonalne Jury. Na najwyższym stopniu podium ulokowały się: Karp po rzeszowsku przygotowany przez profesjonalnych Szefów Kuchni oraz Karp w towarzystwie borowików i makaronu przygotowany przez Uczniów Szkoły Gastronomicznej.
Poziom serwowanych przez uczestników konkursu dań był wysoki, a zmagania kucharzy można było obserwować na bieżąco. Odwiedzający mogli zaopatrzyć się w świeżą rybę w sąsiadującym gospodarstwie rybackim oraz skosztować przygotowanych na tę okazję rybnych specjałów.
Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu zorganizował stoisko informacyjne, które było licznie odwiedzane przez uczestników wydarzenia. Dyrektor Waldemar Janeczek osobiście złożył gratulacje laureatom konkursu wręczając ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa nagrody.
KOWR