Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Promocja tradycji kulinarnych w Niemodlinie

12 października 2021
Promocja tradycji kulinarnych w Niemodlinie

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu wziął udział w wydarzeniu promującym tradycyjne potrawy rybne z karpia. Na zamku w Niemodlinie, w dniach 2-3 października 2021 r., odbyła się IV edycja Konkursu kulinarnego „Czas na rybę" organizowanego przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”.

W konkursie wzięli udział Szefowie Kuchni oraz Uczniowie Szkół Gastronomicznych z całego kraju. Motywem przewodnim  dań konkursowych był karp niemodliński, nazywany królem opolskich stawów. Wszystkie potrawy oceniane były przez profesjonalne Jury. Na najwyższym stopniu podium ulokowały się: Karp po rzeszowsku przygotowany przez profesjonalnych Szefów Kuchni oraz Karp w towarzystwie borowików i makaronu przygotowany przez Uczniów Szkoły Gastronomicznej.

Poziom serwowanych przez uczestników konkursu dań był wysoki, a zmagania kucharzy można było obserwować na bieżąco. Odwiedzający mogli zaopatrzyć się w świeżą rybę w sąsiadującym gospodarstwie rybackim oraz skosztować przygotowanych na tę okazję rybnych specjałów.

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu zorganizował stoisko informacyjne, które było licznie odwiedzane przez uczestników wydarzenia. Dyrektor Waldemar Janeczek osobiście złożył gratulacje laureatom konkursu wręczając ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa nagrody.

 

KOWR


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę