OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Promocja polskiej wieprzowiny w Japonii, jest szansa na jej eksport

17 kwietnia 2016
Promocja polskiej wieprzowiny w Japonii, jest szansa na jej eksport
PAP / Paweł Supernak

Związek Polskie Mięso w ramach unijnej kampanii „Rozsmakuj się w Europie" promowało w tym tygodniu mięso na targach w Tokio. Japonia to ważny rynek, tym bardziej, że wkrótce tamtejsze władze mogą ponownie zezwolić na import wieprzowiny z Polski.

Niemal wszystkie kraje pozaunijne, w tym Japonia, wstrzymały zakupy polskiej wieprzowiny, po wykryciu w lutym 2014 r. wirusa afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju. Z tego powodu tracą polscy rolnicy i cała branża mięsna. Polska od dłuższego czasu stara się o wznowienie eksportu wieprzowiny m.in. do Japonii.

Z ostatnich informacji Komisji Europejskiej wynika, że rynek ten zostanie prawdopodobnie ponownie otwarty jeszcze przed wakacjami. Obecnie japońska strona prowadzi ocenę sytuacji zdrowotnej zwierząt w Polsce w celu uznania regionalizacji UE oraz, w konsekwencji, wznowienia importu mięsa wieprzowego pochodzącego z polskich regionów wolnych od ASF - poinformował Związek Polskie Mięso.

W marcu 2016 roku, japoński Komitet Naukowy wydał pozytywną opinię w sprawie uznawania regionalizacji UE dla ASF. Dzięki tej pozytywnej opinii, japońska administracja przygotowuje obecnie projekt mający na celu sfinalizowania procedury, która uzna europejskie zasady regionalizacji dla ASF, co będzie jednoznaczne z wznowieniem eksportu polskiego mięsa wieprzowego do Japonii.

W opinii Związku, zniesienie japońskich barier dla polskiej wieprzowiny będzie miało pozytywny wydźwięk dla innych azjatyckich krajów, dzięki czemu kolejne z nich mogą stać się ponownie otwarte dla polskiego mięsa.

Japonia kilka lat temu była trzecim krajem pod względem wartości, do którego eksportowano polską wieprzowinę. W 2011 r. wywieziono tam mięso (wieprzowinę mrożoną i wędliny) o wartości ponad 200 mln zł. "Japonia to kierunek, o który opłaca się walczyć, to rynek o który warto powrócić, dlatego Japończykom nie dajemy o sobie zapomnieć” – tłumaczy organizator kampanii, prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński.

Związek Polskie Mięso w tym tygodniu brał udział w targach Japan Meat Industry Fair w Tokio. Celem działań realizowanych w ramach kampanii "Rozsmakuj się w Europie" (Let’s meat”,) było przekonanie m.in. japońskich dystrybutorów, importerów, przedstawicieli sieci handlowych o wysokiej jakości polskiego mięsa, które jest wytwarzane z przestrzeganiem wyśrubowanych norm i standardów. Odbyły się pokazy i liczne degustacje wieprzowiny przygotowanej z japońskimi dodatkami.

Japonia jest trzecim największym producentem wieprzowiny w regionie Azji i Pacyfiku, ale także (2012 r.) największym na świecie importerem tego gatunku mięsa. Połowa spożywanego w Japonii mięsa pochodzi z importu, wynika to z problemów środowiskowych, ograniczonej przestrzeni pod hodowlę i katastrof naturalnych. Ten region został silnie dotknięty przez epidemię świńskiej grypy, co dodatkowo zaburzyło relacje popytu i podaży - wyjaśnia Związek Polskie Mięso.

Największymi dostawcami mięsa do Japonii są kraje Ameryki Północnej – USA i Kanada, z których pochodzi ok. 65 proc. importu wieprzowiny.

(PAP)


POWIĄZANE

Doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracował nową broń w walce z...

Oświadczenie Sekretarz Rollins w sprawie dobrowolnego usunięcia sztucznych barwn...

„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę