Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Projekt ustawy o inspekcji bezpieczeństwa żywności ma być procedowany w Sejmie

19 lipca 2018
Projekt ustawy o inspekcji bezpieczeństwa żywności ma być procedowany w Sejmie

Rządowy projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności ma być procedowany w najbliższym czasie - poinformował w środę wiceminister rolnictwa Szymon Giżyński.

"Założenie jest takie, że startujemy z projektem ustawy od razu. Przez cały przyszły rok będą trwały przygotowania do zmian organizacyjnych, a nowa inspekcja może rozpocząć działalność od 1 stycznia 2020 r."- mówił wiceminister na środowym posiedzeniu sejmowej podkomisji ds. utworzenia Urzędu Bezpieczeństwa Żywności.

Pod koniec maja 2017 r. rząd przyjął projekt ustawy o utworzeniu Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności przygotowany przez ministerstwo rolnictwa. Został on skierowany do Sejmu, ale do tej pory marszałek nie skierował go do pierwszego czytania. Kością niezgody jest propozycja przyłączenia części Inspekcji Sanitarnej podległej resortowi zdrowia do nowej instytucji.

"W obrębie połączonych inspekcji najsilniejsze są struktury Sanepidu i inspekcji weterynaryjnej. O ten punkt ciężkości była rozgrywka, która dotychczas nie została rozstrzygnięta. Spór ten trzeba skończyć, nie wycofując się z celu, trzeba wybrać rozwiązanie - powiedział Giżyński.

Połączenie inspekcji odpowiadających za bezpieczeństwo żywnościowe jest jednym ze sztandarowych projektów PiS. Wcześniej próbowała utworzyć jednolitą inspekcję koalicja PO-PSL, jednak nie udało się tego zrobić. Prace nad rządowym projektem PiS także trwały kilka miesięcy i ostatecznie nie zakończyły się pełnym sukcesem.

Rządowy projekt zakłada połączenie Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a także Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w jeden organizm. Nowa inspekcja miałaby przejąć także część zadań Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej. Organ ma być podporządkowany ministrowi rolnictwa.

Powołanie nowej inspekcji miałoby zapewnić efektywniejsze kontrole żywności od pola do stołu, wyeliminować przypadki dublowania się i nakładania kompetencji, a także obniżyć koszty takiej kontroli. W założeniu nowa inspekcja miała być strukturą trójstopniową (pionową) (1. Główny Inspektor Bezpieczeństwa Żywności; 2. wojewódzki i graniczny inspektor; 3. powiatowy inspektor).

Giżyński zapytany o pionizację inspekcji wyjaśnił, że według projektu ma być ona tylko "częściowa" tj. zadaniowa, ale inspektoraty wojewódzkie nadal będą podlegały pod samorząd.

Do utworzenia Inspekcji został powołany specjalny pełnomocnik rządu, którym został były wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas. Na czerwcowym posiedzeniu podkomisji Pinkas poinformował, że rządowy projekt ustawy może być zmieniony. Jego zdaniem nowa instytucja powinna być spionizowana i podlegać premierowi.

"Należy pomyśleć, żeby w momencie, gdy ustawa wejdzie w życie, zagwarantowała znaczące podwyżki pracownikom wszystkich inspekcji i wzrost zatrudnienia. W tej ustawie, która jest teraz w parlamencie, nie ma zagwarantowanych środków" - wskazał wówczas pełnomocnik. Przyznał także, że ustawa budzi kontrowersje praktycznie wszystkich, jest to naruszenie pewnego +status quo+". Inspekcja Sanitarna nie chce takiego połącznia - dodał.

Dorota Niedziela (PO) szefowa podkomisji zauważyła, że na połączenie inspekcji nie ma dodatkowych środków, a to wymaga dużych nakładów finansowych, które nie są przewidziane w budżecie.

 

Anna Wysoczańska (PAP)


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę