Smak, wygląd i stosunek jakości do ceny - te cechy żywności oceniają członkowie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” podczas cokwartalnych audytów. Jurorzy sprawdzają indywidualnie każdy produkt i przyznają mu noty. Certyfikaty jakości zdobywają tylko artykuły spożywcze wysokiej jakości, które zdobędą wysoką liczbę punktów. Najbliższa atestacja odbędzie się 27 lipca w Czeladzi. Wytwórcy zainteresowani zdobyciem certyfikatu jakości mogą jeszcze zgłaszać swoje wyroby do oceny.
Celem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest propagowanie rodzimej żywności oraz jej producentów. W ramach tego przedsięwzięcia co kwartał organizowane są audyty, podczas których specjaliści z branży spożywczej, tworzący Lożę Ekspertów, oceniają wysokiej jakości, zasługujące na zdobycie godła „Doceń polskie”. Najbliższy z nich, dwudziesty pierwszy z kolei, odbędzie się 27 lipca w Czeladzi.
Swój udział w certyfikacji potwierdzili już producenci z całej Polski. Podczas lipcowej atestacji eksperci ocenią m.in. makarony, miody, wypieki, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, nabiał, mąki, słodycze, tłoczone soki, olej rzepakowy, dania gotowe, rybne specjały oraz napoje.
Wyniki najbliższego audytu poznamy z końcem miesiąca. Charakterystyki nagrodzonych produktów i najważniejsze informacje na temat programu są publikowane na blogu przedsięwzięcia, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl oraz na stronie internetowej www.DocenPolskie.pl.
Producenci zainteresowani udziałem w programie mogą pobrać stosowne formularze zgłoszeniowe z witryny internetowej programu. Materiały (w tym także regulamin przedsięwzięcia) są dostępne w zakładce „Program”.
Najważniejsze informacje na temat programu „Doceń polskie”
1. Program jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku jego funkcjonowania honorowy patronat nad certyfikacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
2. Udział w audycie jest bezpłatny i niezobowiązujący. Producent może dostarczyć do oceny dowolną liczbą produktów spełniających określone regulaminem kryteria. Najważniejszym z nich jest posiadanie tzw. polskiego akcentu wyrażającego związek produktu z naszym krajem.
3. Certyfikaty nie są nadawane automatycznie; decyzję o ich przyznaniu podejmują członkowie Loży Ekspertów. Każdy produkt biorący udział w atestacji jest przez nich indywidualnie sprawdzany - Jurorzy oceniają smak, wygląd i stosunek jakości do ceny zgłoszonych produktów, przyznając za każdą kategorię noty od 1 do 10. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytuł TOP PRODUKT jest natomiast zarezerwowany dla artykułów z maksymalnymi ocenami.
4. Grono specjalistów z branży spożywczej obraduje pod przewodnictwem Mirka Drewniaka, mistrza kuchni, współzałożyciela i członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
5. Program nie jest konkursem ani plebiscytem - eksperci nie wybierają najlepszego produktu w danej kategorii, ale decydują, które ze zgłoszonych propozycji zasługują na zdobycie certyfikatów jakości.
6. Certyfikat programu jest nadawany na 24 miesiące. Godło przyznane jest za konkretny produkt, a nie za całokształt działalności firmy. Po upływie tego czasu wytwórca może ubiegać się o ponowne przyznanie certyfikatu: Loża Ekspertów raz jeszcze ocenia produkt i decyduje czy nadal zasługuje on na wyróżnienie.
7. Certyfikatami „Doceń polskie” wyróżniane są wyroby różnego typu, począwszy od pieczywa, przez nabiał, mięso, słodycze, dania gotowe, mrożonki i napoje, na markach własnych i przetworach skończywszy.
8. W okresie obowiązywania certyfikatu laureaci programu mogą korzystać z różnorodnych narzędzi (których celem jest promowanie nagrodzonej żywności) oferowanych przez organizatorów programu. Informacje o wyróżnionej żywności są zamieszczane m.in. na blogu programu, jego stronie internetowej, kwartalniku „Doceń Dobre Wiadomości” oraz mediach lokalnych, ogólnopolskich i branżowych.
9. Laurami programu uhonorowano m.in. produkty takich firm i marek jak Kujawski, Sertop, Piwniczanka, OSM w Krasnymstawie, Mlekovita, ZM Poliwczak, Peklimar, SEKO, OSM w Skale oraz Młyny Stoisław. Lista wszystkich nagrodzonych artykułów jest dostępna na blogu programu, w zakładce „Produkty z DP”.
10. Twórcy programu są inicjatorami Dnia polskiej żywności, nietypowego „święta” podkreślającego jak bogata i ciekawa jest oferta polskiego sektora spożywczego. Dzień polskiej żywności przypada 25 sierpnia.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
Anna Koza, Adventure Media