1,8 mln uczniów z ok. 12,6 tys. szkół podstawowych poznawało zdrowe nawyki żywieniowe w ramach "Programu dla szkół". Przez cały rok szkolny spożyły 162,38 mln porcji owoców i warzyw oraz 143,68 mln mleka i produktów mlecznych. Program będzie kontynuowany w przyszłym roku szkolnym.
"Program dla szkół" to unijny program będący kontynuacją projektów: "Mleko w szkole" oraz "Owoce i warzywa w szkole", które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie. Program ma za zadanie propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez dostarczanie im do szkół owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych, by od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak.
Oprócz promowania zdrowej diety, program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.
W ramach programu w roku szkolnym 2017/2018 żywność dostarczano do ok. 12,6 tys. szkół. Łącznie 1,8 mln uczniów klas I-V szkół podstawowych spożyły: 162,38 mln porcji owoców i warzyw oraz 143,68 mln mleka i produktów mlecznych.
W województwie mazowieckim przez cały rok szkolny dostarczano żywność do ok. 3,2 tys. szkół. W sumie ok. 270 tys. dzieci spożyło: 24,63 mln warzyw i owoców oraz 21,49 mln mleka i produktów mlecznych.
Program był realizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Obecny na konferencji podsumowującej akcję zastępca dyrektora departamentu rynków rolnych MRiRW Marian Borek zapowiedział, że KOWR przygotowuje się do kontynuacji programu w roku szkolnym 2018/2019. "Mamy informację potwierdzoną, że środki na ten program będą zapewnione" - powiedział.
Łącznie na realizację programu przeznaczono 237,5 mln zł, z czego 117,4 mln zł pochodzi z budżetu UE, a pozostałe 120,1 mln zł - z budżetu krajowego.
Paweł Dembowski (PAP)