Globalne ceny wieprzowiny są znacznie wyższe na większości rynków, ponieważ przetwórcy usiłują znaleźć wystarczające dostawy. Straty spowodowane chorobami w kluczowych regionach tuczu oraz ograniczenia związane z pandemią covid-19 ograniczyły dostawy wieprzowiny. Przewidywany jest stopniowy wzrost pogłowia, jednak rosnące koszty tuczu i niepewność popytu będą czynnikami ograniczającymi. Brak równowagi powoduje, że ceny wieprzowiny są znacznie wyższe na wielu rynkach, co powoli przenosi się na konsumentów, przyczyniając się do ogólnych trendów inflacyjnych.
Chiny: Straty w stadach z powodu nowych ognisk ASF i problemów zdrowotnych spowalniają odbudowę pogłowia. Obecnie stado loch jest mniejsze niż przewidywano, jednak trend jest stabilny w porównaniu z rokiem 2020, a zatem będzie się ono powiększać w miarę kontynuacji wysiłków w zakresie odnowy. Prognozowany wzrost produkcji nie wystarczy na pokrycie popytu na mięso wieprzowe, dlatego też Chiny będą kontynuować duży import.
USA: Ceny wieprzowiny wzrosły o 68% od początku roku wraz ze zmniejszeniem dostaw z rynku zewnętrznego. Odnotowano duży popyt na szynki i boczki oraz kurczące się zapasy mrożonek. Dostępność siły roboczej wciąż pozostaje wyzwaniem i przyczynia się do wzrostu cen. Wysokie ceny wieprzowiny są ograniczeniem ilościowym eksportu.
Europa: Ceny wieprzowiny w UE wzrosły o 22% od początku roku dzięki ograniczonym dostawom wieprzowiny i stopniowym wzroście popytu. Chociaż nadal znacznie poniżej ubiegłorocznych poziomów (-16% rok do roku), wyższe ceny pomogą zrównoważyć rosnące koszty paszy. Pomimo trudnych warunków obserwowany jest wzrost produkcji w Hiszpanii, Danii i Holandii, co z kolei równoważy niewielkie spadki w Niemczech i we Włoszech. Eksport pozostaje na wysokim poziomie pomimo zakazów handlu niemiecką wieprzowiną wynikających z wybuchu ASF na terenie ich kraju.
Brazylia: Producenci starają się zrównoważyć 99% wzrost kosztów paszy spowodowany opóźnieniem w zasiewach i rozczarowujący pierwszych zbiorach. Słaby krajowy popyt na wieprzowinę, spowodowany pandemią, z nadwyżką rekompensowany jest przez rekordowy eksport, obniżając ceny wieprzowiny.
polsus.pl