MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Produkty wolne od GMO a okres karencji

13 września 2019
Produkty wolne od GMO a okres karencji

9 września 2019 r. Zarząd KRIR przekazał opinię dotyczącą projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych, w których nie stosuje się genetycznie zmodyfikowanych pasz.

Wprowadzenie okresu karencji w żywieniu zwierząt, z których pozyskuje się lub produkuje wyroby wolne od GMO jest wyjściem naprzeciw rolnikom, którzy zdecydowali się na skarmianie zwierząt paszami bez GMO. Wyeliminowanie śruty sojowej z żywienia zwłaszcza drobiu i trzody jest bardzo trudne ze względu na brak alternatywnego źródła białka charakteryzującego się wysoką wartością. Możliwość skarmiania zwierząt paszami zawierającymi GMO w pewnych okresach życia wybranych gatunków, w przypadku, gdy rynek nie dysponuje wystarczającym zapleczem pasz bez GMO wydaje się racjonalnym rozwiązaniem. Z uwagi na zastosowanie takiego rozwiązania w innych krajach członkowskich UE, podniesiona zostanie konkurencyjność polskich gospodarstw, które produkują lub będą produkowały w systemie żywieniowym bez GMO.

Ponadto w badaniach przeprowadzanych przez liczne instytuty na świecie nigdy nie wykryto śladów trans genów w tkankach ubitych zwierząt żywionych paszą zawierającą rośliny GMO. Zatem możliwość skarmiania zwierząt m.in. śrutą sojową GMO w okresach, kiedy organizmy te potrzebują wysokiej jakości paszy niezbędnej do prawidłowego wzrostu jest korzystna nie tylko pod względem ekonomicznym, ale także ze względu na ich dobrostan żywieniowy. Z drugiej strony krótki okres żywienia paszami GMO nie powinien wpłynąć w żaden sposób na jakość pozyskiwanych produktów ze zwierząt, które przez większą część tuczu/produkcji otrzymają paszę zgodną z oczekiwaniami konsumentów.

Zarząd KRIR jednocześnie podkreśla konieczność upowszechniania wiedzy na temat uprawy soi i zachęcania rolników do uprawy soi bez GMO, a także potrzebę mobilizacji przedsiębiorstw branży paszowej do zacieśniania współpracy z rolnikami w zakresie skupu soi.

 

krir.pl


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę