aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Produkcję zwierzęcą da się robić w sposób zrównoważony?

21 października 2022
Produkcję zwierzęcą da się robić w sposób zrównoważony?

Czy można prowadzić wydajną produkcję zwierzęcą w sposób zrównoważony i z korzyścią dla lokalnej społeczności? Jeden z członków Polpig - Przedsiębiorstwo Rolne "Goodvalley" nie tylko pokazuje, że można, ale również udowadnia, że taka produkcja może być zyskowna.



Seminarium i warsztaty w Przechlewie

Położenie jest i szansą i obciążeniem leżącego w powiecie człuchowskim Przechlewa. Niezwykle urokliwe pogórza i lasy Pomorza Środkowego ciągle czekają na turystów. Ci jednak maję spory problem z dojazdem do okolic, do których tak samo daleko jest z najbliższych aglomeracji: Szczecina, Poznania czy Trójmiasta. Przy takim położeniu, mieszkańcy zostali skazani na los tysięcy podobnych, zagubionych popegeerowskich wsi. Jednak właśnie w Przechlewie stało się inaczej. Współpraca lokalnego samorządu i Goodvalley dała nowe życie okolicy, szanse mieszkańcom i stało się również kołem zamachowym dla lokalnych producentów rolnych. Właśnie te przemiany były jednym z tematów zorganizowanych w dniach 13 - 15.10.2022 r. warsztatów. Dotyczyły ona zarówno efektów przemian społeczno-gospodarczych na obszarach popegeerowskich, jak i praktycznego zastosowania koncepcji zrównoważonych systemów żywnościowych oraz unijnej strategii „Od pola do stołu”.

W zorganizowanych przez Goodvalley spotkaniach wzięli udział zarówno naukowcy z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, przedstawiciele władz, w tym ambasador Danii w Polsce, przedstawiciele starostw i gmin z okolicy, ale również młodzież szkolna i mieszkańcy.

Rzadko bowiem trafia się okazja podczas, której można z tak bliska pokazać dobrze prowadzoną produkcję zwierzęcą, osadzoną w całym łańcuchu wartości „od pola do stołu” łącznie z produkcją energii odnawialnej. Goście zwiedzili m.in. chlewnie produkujące prosięta, mieszalnie pasz i biogazownię.

 

 

Zwłaszcza ta ostatnia inwestycja, przy spodziewanym kryzysie energetycznym ma kolosalne znaczenie.
Podczas spotkań rozmawiano nie tylko o szansach, ale i możliwych zagrożeniach, z jakimi musi się liczyć branża hodowlana.

Duża i jednocześnie zrównoważona skala produkcji i wcześniejsze inwestycje są remedium na zmieniające się ceny skupu żywca, pasz czy energii elektrycznej. Prowadzenie dialogu, rozmowy i zapraszanie samorządów i mieszkańców do współpracy może skutecznie neutralizować napięcia i konflikty społeczne.

Dla każdego z uczestników spotkanie było okazją do poznania pozytywnego przykładu prowadzenia inwestycji rolnej. A sama idea warsztatów idealnie wpisuje się w misję Polpig.

 

źródło: POLPIG; fot. POLPIG


POWIĄZANE

Polacy zadowoleni z transformacji energetycznej. Blisko co drugi badany potwierd...

Mazurska Manufaktura S.A., specjalizująca się w produkcji kraftowych alkoholi mo...

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) przypomina, że zbliża się termi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę