Jak wylicza Fonterra, produkcja mleka w Nowej Zelandii w ostatnich 12 miesiącach (styczeń ’19 – styczeń ’20) była niższa o 1,6%. Styczniowa produkcja w 2020 r. była niższa o 0,7% w porównaniu do stycznia 2019 r.
Dramatyczna sytuacja wyłania się ze statystyk australijskich: 6,3% spadku w okresie grudzień ’18 – grudzień ’19.
Unia Europejska wyprodukowała 0,4% więcej mleka w okresie 12 miesięcy (grudzień ’19 – grudzień ’20), a dane z grudnia wskazują, że ostatni iesiąc 2019 r. przyniósł produkcję o 1,1% wyższą w porównaniu do grudnia 2018 r.
Wzrost jest również obserwowany w USA: 12 miesięczny poziom produkcji (styczeń ’19 – styczeń ’20) był o 0,4% wyższy. Produkcja miesięczna w grudniu 2020 r. była o 0,9% wyższa niż rok wcześniej.
Wskaźniki eksportu za pełny rok kończący się w grudniu 2019 r. wskazują, że Nowa Zelandia wyeksportowała 8,3% towarów pochodzenia mlecznego więcej niż w roku poprzednim, Australia o 2,2% mniej, UE o 7,7% więcej, a USA aż 5,1% mniej.
Eksport w grudniu wzrósł tylko w przypadku USA i było to skok aż +16,8% w porównaniu do grudnia 2018 r. Zarówno Nowa Zelandia, jak i Australia odnotowały spadek eksportu od 1,9% do 9,5%.
Forum Mleczarskie