Niepewność związana z ptasią grypą sprzyjała obniżeniu produkcji drobiu w kraju, która w marcu spadła w ujęciu rocznym po raz pierwszy od sierpnia 2013 r. Obecnie sytuacja się stabilizuje wraz odzyskaniem przez Polskę statusu kraju wolnego od ptasiej grypy i stopniowym powrotem na zamknięte rynki. Sprzyja to zwiększeniu produkcji, która rośnie obecnie w tempie zbliżonym do obserwowanego w ostatnich latach.
W okresie od stycznia do maja wartość polskiego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zwiększyła się o 2,4% r/r wobec wzrostu o 9,4% w analogicznym okresie 2016 r. Obniżenie jego dynamiki w znacznym stopniu wynikało z niższego popytu na głównych rynkach (Niemcy, Wielka Brytania oraz Czechy). Na uwagę zasługuje jednak silna ekspansja na rynki pozaunijne, w szczególności na Ukrainę, gdzie odnotowano największy przyrost wielkości polskiego eksportu mięsa drobiowego. Czynnikiem wspierającym polski eksport drobiu jest jego utrzymująca się wysoka konkurencyjność cenowa. W lipcu średnie ceny mięsa brojlerów w Polsce wyrażone w euro były o 28,8% niższe od średniej unijnej wobec 27,4% w lipcu ub. r.
Cena skupu kurcząt wyniosła w lipcu 3,43 zł/kg (spadek o 2,6% r/r), a cena indyków wyniosła 5,30 zł/kg (wzrost o 6,0% r/r). W tym samym czasie cena pasz dla brojlerów ukształtowała się na poziomie 1,40 zł/kg (wzrost o 1,2% r/r), a pasz dla indyków 1,47 zł/kg (wzrost o 2,9% r/r). W rezultacie w lipcu relacja cen żywiec/pasza wyniosła na rynku kurcząt 2,45 wobec 2,54 przed rokiem, a na rynku indyków 3,60 wobec 3,50 przed rokiem, wskazując na spadek opłacalności produkcji kurcząt w ujęciu rocznym oraz jej wzrost w przypadku indyków. W kolejnych kwartałach w kierunku spadku cen drobiu na krajowym rynku będzie w naszej ocenie oddziaływać szybsze tempo wzrostu produkcji od eksportu. Po uwzględnieniu sezonowości prognozujemy, że ceny skupu kurcząt broilerów, indyków oraz jaj na koniec 2017 r. ukształtują się odpowiednio na poziomie ok. 3,00 zł/kg, 5,40 zł/kg oraz ok. 2,90 zł/kg, 5,90 zł/kg na koniec 2018 r.
W okresie od stycznia do maja wartość polskiego eksportu jaj spadła o 14,0% r/r wobec wzrostu o 14,9% w analogicznym okresie 2016 r. Obniżenie eksportu miało szeroki zakres geograficzny i wynikało przede wszystkim z niższego popytu na głównych rynkach związanego z ptasią grypą. Przypadki skażenia jaj fipronilem w Europie Zachodniej są pozytywne dla polskiego eksportu jaj oraz ich cen. Ostatnio pojedyncze przypadki stwierdzono także w Polsce, co może ograniczyć korzyści z mniejszej konkurencji na rynku jaj w UE.
Cena skupu jaj klasy M wyniosła w lipcu br. 27,70 zł/100 sztuk (wzrost o 11,2% r/r). W tym samym czasie cena pasz dla niosek wyniosła 1,12 zł/kg (wzrost o 1,3% r/r). W efekcie w lipcu relacja cen 100 jaj/pasza ukształtowała się na poziomie 24,8 wobec 22,0 przed rokiem, wskazując na wzrost opłacalności produkcji. Uwzględniając bieżącą sytuację na rynku jaj oraz krajowy wzorzec sezonowości prognozujemy, że cena skupu jaj klasy M na koniec 2016 r. wyniesie 30 zł/100 sztuk, a na koniec 2017 r. 32 zł/100 sztuk.
Departament Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A.