aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Produkcja Cukru w Argentynie najwyższa od 8 lat

10 maja 2024
Produkcja Cukru w Argentynie najwyższa od 8 lat

Jak dowiadujemy się z GAIN reports on May 8, 2024,  argentyński eksport cukru w roku gospodarczym 2024/2025 wyniesie 625 000 ton surowca i będzie największy od 15 lat ze względu na połączenie oczekiwanej dużej produkcji i dużych zapasów cukru przeniesionych z poprzedniego roku gospodarczego. Lokalni brokerzy wskazują, że w ciągu najbliższych kilku miesięcy sprzedano już około 450 000 ton cukru z dostawą. Prognozuje się, że produkcja trzciny cukrowej będzie rekordowo wysoka ze względu na dobrą pogodę, większy obszar i lepsze zarządzanie produkcją.

Prognozuje się, że argentyńska produkcja cukru na rok gospodarczy 2024/2025 wyniesie 2,0 mln ton (wartość surowa), najwięcej od ośmiu lat. Jest to efekt wysokich inwestycji w plantacje trzciny cukrowej po bardzo dochodowym sezonie upraw, dobrych warunków pogodowych w lecie 2023-2024 oraz ciągłego zwiększania powierzchni upraw. Ostateczna wielkość produkcji będzie w dużej mierze zależeć od pogody podczas zbiorów trzciny cukrowej (zazwyczaj od maja do października), które według przewidywań będą trwać dłużej niż zwykle.
Prognozuje się, że produkcja trzciny cukrowej w roku 2024/2025 wyniesie rekordowe 24,3 mln ton (masa netto) na zebranych 435 000 hektarów. Poprzednia najwyższa produkcja w roku 2017/2018 wyniosła 21,2 mln ton.
Kontakty branżowe wskazują, że około 20 milionów ton trzciny cukrowej można by rozdrobnić na cukier, a pozostałą część 4–5 milionów ton można by wykorzystać na etanol, głównie w celu spełnienia wymogów oficjalnych biopaliw.

W MOIM 2023/2024 producenci i młyny trzciny cukrowej osiągnęli najwyższą rentowność od dziesięcioleci. Postrzeganie mniejszych zbiorów cukru ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, bardzo wysoką inflację krajową i wysokie ceny cukru na świecie, znacznie podniosło ceny krajowe.

Średnia cena cukru (w workach 50-kilogramowych, w tym 21% podatku VAT) na początku sezonu żniw w kwietniu 2023 r. wyniosła 14 000 peso za worek, co stanowi równowartość 1,0 dolara za kilogram, czyli była o 300% wyższa w przeliczeniu na peso i dwukrotnie wyższą cenę w dolarach w porównaniu z kwietniem 2022 r. Cena cukru osiągnęła najwyższy poziom we wrześniu 2023 r. i wyniosła 29 250 pesos dolarów, co stanowi równowartość 1,30 dolara za kilogram. Wysokie ceny cukru zachęciły producentów do wydawania większych wydatków na swoje plantacje w roku 2024/2025, zastępując starą trzcinę w większej części niż normalnie, wprowadzając odmiany o wyższej produktywności, stosując większą ilość nawozów i ulepszając systemy ochrony roślin.

Oczekuje się, że pogoda będzie istotnym czynnikiem wpływającym na wysoką produktywność trzciny cukrowej w moim roku 2024/2025. Po trzech kolejnych latach suchych z powodu zjawiska pogodowego La Niña, wiosną 2023 r. powróciły normalne deszcze dzięki wpływowi zjawiska El Niño.
Plantacje doświadczyły suszy z wysokimi temperaturami w połowie stycznia/na początku lutego, ale dzięki dobrej wilgotności gleby rośliny były w stanie zrównoważyć wysoką ewapotranspirację bez znaczących uszkodzeń. Deszcze wznowiły się w lutym i trwały do chwili opublikowania niniejszego raportu. Niektórzy rolnicy i młyny testują obecnie zbiory, ponieważ większość gleb jest obecnie dość błotnista. Jeśli pogoda na to pozwoli, zbiory rozpoczną się wcześniej niż zwykle, ponieważ sezon żniwny w młynach będzie długi i zakończy się w tym roku w październiku-listopadzie. Kilka osób kontaktowych wątpi, czy cała tegoroczna laska będzie mogła zostać przetworzona, zwłaszcza w Tucuman, pozostawiając część trzciny do bezpośredniego zbioru w MOIM roku 2025/2026.
Szacuje się, że w moim roku 2024/2025 prowincja Tucuman będzie obsadzona trzciną cukrową na około 300 000 hektarów, podczas gdy północne prowincje Salta i Jujuy łącznie będą miały około 140 000 hektarów. W ciągu ostatnich kilku lat nastąpił rozwój obszaru trzciny cukrowej, głównie w Tucuman, zastępując plantacje cytryny w pobliżu gór i soję na wschodzie.
Prywatne szacunki wskazują, że w tym sezonie upraw obsłużono około 22 000 hektarów. Produkcja trzciny cukrowej w Tucuman nie jest nawadniana i ma potencjał dalszego wzrostu, podczas gdy produkcja w Salta i Jujuy jest w większości nawadniana, co ogranicza ekspansję obszaru upraw. a ekspansja obszaru jest dość ograniczona.

W 2023 r. Argentyna uprawiała i certyfikowała 13 300 hektarów cukru organicznego rozdzielonego pomiędzy trzy główne prowincje produkujące. Ponad 95 procent produkcji przeznaczone było na rynek eksportowy.

oprac, e-mk,ppr.pl


POWIĄZANE

Kampania #PlantHealth4Life powraca! Europa jednoczy swoje wysiłki na rzecz zdrow...

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez Orga...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę