Oświadczanie producentów żywności w sprawie dokumentacji dotyczącej fałszowania komponentów paszowych przez Berg+Schmidt
Sektor produkcji żywności reprezentowany przez największych producentów mięsa i pasz
w Polsce kategorycznie potępia wszelkie praktyki naruszające prawo i wysokie standardy
produkcji polskiej żywności. Uważa za skandaliczne praktyki firmy Berg+Schmidt, która
fałszowała komponenty stosowane w paszach i apeluje o rzetelne śledztwo i pociągnięcie
do odpowiedzialności nieuczciwego dostawcy. Deklaruje pełną współpracę z organami
nadzoru w przeciwdziałaniu podobnym sytuacjom w przyszłości.
Sektor został oszukany przez firmę Berg+Schmidt i podkreśla, że nigdy nie stosował tłuszczy innych niż dozwolone w produkcji pasz. Wszystkie produkty dostarczane przez firmę posiadały stosowne certyfikaty. Produkty firmy były badane przez producentów i wyniki badań nie wzbudzały podejrzeń o nieuczciwe praktyki.
Przedstawiciele branży rolno-spożywczej apelują do mediów o rzetelne prezentowanie
faktów na temat polskiej żywności i przekazywanie wyłącznie potwierdzonych informacji
na temat jej bezpieczeństwa. Pośpiech w tak wrażliwej tematyce może prowadzić do
budowania nieprawdziwego obrazu producentów i podważać zaufanie do instytucji urzędowej
kontroli żywności.
Nie ma dowodów na to, że bezpieczeństwo konsumentów jest zagrożone.
Aktualne badania kontrolne i doraźne wykluczają przekroczenie obowiązujących norm a tym
samym jakiekolwiek ryzyko dla zdrowia. Sugerowanie przez niektóre media, że jest inaczej,
jest w tym momencie nieuprawnione.
Eksperci sektora deklarują pełną współpracę z dziennikarzami, aby przekazywać rzetelne
informacje na temat technologii produkcji, praktyk rynkowych czy standardów jakościowych
polskich producentów.
Polski sektor rolno-spożywczy kontrolowany jest na każdym etapie produkcji od ziarna do
stołu przez Inspekcję Weterynaryjną, Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych i Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Każdy producent
realizuje równocześnie badania na własną rękę w akredytowanych laboratoriach. Polska
żywność jest bezpieczna dla konsumentów, co potwierdza międzynarodowy sukces
eksportowy polskiej żywności i wysokie zaufanie polskich konsumentów.
Skalę kontroli pokazuje oświadczenie Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) z dnia
3 października 2022. W ciągu roku Inspekcja Weterynaryjna pobrała 17 tys. próbek pasz, które
były badane m.in. na obecność pestycydów, metali ciężkich i dioksyn. Nie wykryto do tej pory,
aby produkty Berg+Schmidt zawierały przekroczenia norm. Jednocześnie GIW zapewnił,
że w świetle badań, konsumenci w Polsce są bezpieczni. Wyniki szczegółowych, dodatkowych
badań produktów firmy będą znane za parę tygodni, dlatego apelujemy o niewzbudzanie
nieuzasadnionych niepokojów konsumentów.
Troska o bezpieczeństwo konsumentów jest dla nas najwyższym priorytetem, dlatego
deklarujemy pełną współpracę, aby eliminować z rynku wszelkie praktyki naruszające prawo
i wysokie standardy produkcji polskiej żywności.
Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Paweł Podstawka
Przewodniczący
Krajowa Rada Drobiarstwa –Izba Gospodarcza
Dariusz Goszczyński
Prezes Zarządu
Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu
Andrzej Danielak
Prezes Zarządu Głównego
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Piotr Lisiecki,
Prezes Zarządu
Krajowa Rada Izb Rolniczych
Zygmunt Stromski
Przewodniczący
Ekspert Copa-Cogeca
Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu
„POLDRÓB”
Stefan M. Chrzanowski
Dyrektor Biura OZPD POLDRÓB
Polski Związek Hodowców i Producentów Gęsi
Wiesław Wojtczak
Prezes Zarządu
Zrzeszenie Rolników i Producentów Indyk Lubuski
Beata Włodarczyk -
Lewandowska
Prezes Zarządu
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu
Mięsnego UPEMI
Wiesław Różański
Prezes Zarządu
Polska Federacja Hodowców Drobiu
Jakub Pióro
Prezes Zarządu
Regionalna Grupa Producentów Drobiu FARMER
Włodzimierz Olszewski
Prezes Zarządu
Stowarzyszenie Innowatorów Wsi
Krzysztof Łuczak
Dyrektor Generalny