OPOLAGRA_2025

Producenci cukru i plantatorzy buraków podpisali porozumienie o współpracy

19 kwietnia 2017
Producenci cukru i plantatorzy buraków podpisali porozumienie o współpracy
PAP / Marcin Bielecki

Związek Producentów Cukru w Polsce i Krajowy Związek Plantatorów Buraków Cukrowych podpisali w środę w obecności ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela porozumienie określające zasady współpracy ws. kontraktacji buraków. Ma ono stabilizować rynek cukru.

Ogólnopolskie Porozumienie Branżowe w sektorze cukru określa zasady współpracy między plantatorami buraków cukrowych i producentami cukru, które wynikają z prawa unijnego. W ocenie producentów cukru, plantatorów oraz resortu rolnictwa porozumienie to wzmacnia pozycję całej branży wobec konkurencji z pozostałych krajów UE, a także wobec producentów tańszego cukru z trzciny cukrowej.

"To porozumienie, po zniesieniu kwot, może ułatwić dalsze funkcjonowanie branży" - powiedział minister. Dodał, że "resort będzie monitorował sytuację i ewentualnie interweniował, jeżeli będą zakłócenia na rynku".

Minister podkreślił, że porozumienie było negocjowane przez dwa lata. Jest ono szczególnie ważne w kontekście nadchodzących zmian na rynku cukru, związanych ze zniesieniem limitowania produkcji cukru.

To drugie takie porozumienie. Pierwsze zostało podpisane w 2004 roku, w roku wejścia Polski do Unii Europejskiej.

Zdaniem prezesa Krajowej Spółki Cukrowej Pawła Piotrowskiego dokument ten ma ogromne znaczenie, m.in. dla zapewnienia terminowości dostaw, wyboru nasion buraków, określenia jakości i zawartości cukru w burakach cukrowych oraz ustalenia premii i innych rekompensat.

Z kolei prezes Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego (KZPBC) Krzysztof Nykel powiedział, że porozumienie wprowadza negocjowanie umów kontraktacji. "Nie możemy zapisać ceny minimalnej, która by obowiązywała w całym kraju, bo przepisy na to nie pozwalają" - powiedział prezes. Wyjaśnił, że dokument wprowadza m.in. obowiązek odbioru wszystkich buraków z pola, sposób i ilość kontraktowania buraków, mówi o nieodpłatnym zwrocie wysłodków dla plantatora, przewiduje możliwość negocjowania wysokości premii za wczesne i późne dostawy buraków.

Od 1 października 2017 r. produkcja cukru nie będzie już objęta kwotowaniem. Nie będzie również obowiązywała minimalna cena skupu buraków cukrowych.

Związek Producentów Cukru w Polsce powstał w 1999 roku jako organizacja pracodawców i skupiał w swych szeregach członkowskich pojedyncze cukrownie. Obecnie skupia on wszystkich producentów cukru operujących w Polsce: Krajową Spółkę Cukrową, oraz trzy niemieckie koncerny: Pfeifer & Langen, Suedzucker i Nordzucker.

Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego powstał w 1921 r., reprezentuje interesy 34 tys. polskich rolników uprawiających buraki cukrowe zrzeszonych w 35 organizacjach członkowskich.

Nasz kraj jest trzecim w Europie producentem cukru, po Francji i Niemczech. Limit produkcji cukru dla Polski wynosi 1,4 mln ton, jednak w 2016 produkcja wyniosła 2,1 mln ton.

(PAP)


POWIĄZANE

W trudnym terenie leśnym, gdzie stabilność, siła uciągu i niezawodność są kluczo...

Sztuczna inteligencja powinna zawsze pozostawać pod kontrolą ludzi. Należy uczyn...

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę