Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Producenci borówki zapraszają na największą na świecie Konferencję Borówkową

21 lutego 2018
Producenci borówki zapraszają na największą na świecie Konferencję Borówkową

Borówka ma znakomitą opinie wśród doradców żywieniowych. Określa się ją jako owoc przyszłości. Eksperci są zgodni, jest polecana wszystkim, w każdej diecie. Na świecie podbiła rankingi zdrowych owoców. Polscy producenci promują owoc w kraju, udało im się też stworzyć modę na polską borówkę na świecie. Wszystko dzięki współpracy promowanej również w innych sektorach rynku jagodowego. Borówkowy sezon w Polsce rozpoczyna się 1 LIPCA i trwa do końca września. W tym czasie w Polsce odbywa się wiele spotkań i konferencji. Najstarszą i największą jest Konferencja Borówkowa. W tym roku odbędzie się już po raz szósty, 1-2 marca, w Ożarowie Mazowieckim. Weźmie w niej udział ponad 900 plantatorów i gości z 18 krajów.

Popularność borówki dynamicznie rośnie. Możemy mówić o globalnej eksplozji ich produkcji. Jako polscy plantatorzy mamy niezaprzeczalne atuty: wieloletnie doświadczenie, pasję i wiedzę, umiejętność współpracy z naturą, wsparcie ośrodków naukowych, stojące na najwyższym poziomie konferencje branżowe. Przed nami coroczna dyskusja nad tym, jak przekuć te atuty w trwałą przewagę na globalnym rynku - mówi Dominika Kozarzewska, Prezes Polskich Jagód, członek Polish Berry Cooperative, która poprowadzi w tym roku debatę o tym, czy rozwój upraw na świecie może zagrażać polskiej produkcji.

Obecnie borówki są uprawiane w różnych regionach. Tradycyjnie były uprawiane w USA i Europie, a dziś także w Ameryce Południowej. Pierwsze były Chile, potem Argentyna i Peru. Także Australia. Tak więc, borówki są produkowane w różnych regionach, które walczą o uzyskanie coraz lepszej jakości. Na tej mapie znaczących producentów jest i Polska - mówi Jorge Arangurí, dyrektor w największej peruwiańskiej firmie w sektorze rolnym, która silnie inwestuje w produkcję borówki.

Borówka wyróżnia się delikatnością i niepowtarzalną świeżością. Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny owoc, a jej niska zawartość cukru sprawia, że doskonale nadaje się do naszej diety. Cały świat je borówkę. Zwłaszcza millenialsi, którzy są bardzo świadomi wagi zdrowej żywności. Moim zdaniem to duży potencjał, a także rzeczywistość: oni zdali sobie sprawę z potencjału żywieniowego borówek i stanowią bardzo duży segment rynku, który pojawi się w niedalekiej przyszłości – dodaje.

Popularność borówki rośnie na całym świecie. Zwłaszcza w ostatnich latach, ze względu na przeciwutleniacze. Wszyscy chcemy być zdrowi, a one są zdrowe i powinny się znaleźć w każdej diecie. To wymaga wielkiej edukacji. W Kolumbii Brytyjskiej [prowincja Kanady] mamy fundację „Rolnictwo w klasie”, która uczy dzieci o warzywach i owocach. Dzieci wyobrażają sobie, że mleko o smaku czekoladowym pochodzi od krowy. Musimy uczyć dzieci, jak rosną owoce i pokazywać im, jak je jeść. Jako przekąskę, z jogurtem czy jako smoothie. A borówki bardzo dobrze sprawdzają się jako przekąska - mówi Wilhelmina de Jager z British Columbia Blueberry Council.

O rynkowych szansach i wyzwaniach będziemy rozmawiać w Polsce. Na największej na świecie Konferencji Borówkowej, na której Polacy popularyzują nowy wyższy standard zbioru. Wstępne schłodzenie, w czasie do 30 minut od zerwania. To jest jakościowa rewolucja – mówi Mateusz Pilch, BerryGroup, członek Polish Berry Cooperative.

Polish Berry Cooperative łączy trzy grupy producenckie. Jest największym producentem borówki w Europie i liderem ekspansji polskiej borówki w Azji. Promuje polską borówkę na świecie, a w Polsce nowy standard jej zbioru. Schłodzenie jeszcze na plantacji, w czasie do 30 minut od zerwania. Tak zbierane borówki dłużej utrzymują smak i walory świeżo zerwanych owoców.

Konferencja Borówkowa to najważniejsze branżowe wydarzenie w Polsce. Organizatorzy spodziewają się przyjazdu ponad 900 plantatorów i gości z 18 krajów. Dyskutowane będą szanse i wyzwania szybko globalizującej się branży. Patronat honorowy nad Konferencję Borówkową 2018 objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach i Katedra Sadownictwa na Wydziale Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW.

Program VI Konferencji Borówkowej dostępny jest na www.konferencjaborowkowa.pl

 









Film zapraszający na konferencję Film 3/3 https://youtu.be/onIzpH_840k

Inne, w których eksperci mówią o źródłach sukcesu borówki, a PBC zaprasza na konferencje.

Film 1/3 https://youtu.be/INVUjl5TQ4w

Film 2/3 https://youtu.be/WlRtJimchxo



Biuro prasowe Polish Berry Cooperative


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę