To czy dziecko wyrośnie na zwolennika zdrowego trybu życia zależy w dużym stopniu od rodziców. Dlatego tak ważne jest, aby już od najmłodszych lat wpajać mu dobre nawyki żywieniowe, które zaowocują w przyszłości. Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na rozwój psychofizyczny, koncentrację i energię, naszych pociech.
Badania wykazały, że dzieci, które na co dzień jedzą dobrze skomponowane, pełnowartościowe śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce.[1] Mimo, że czasami trudno zapanować nad ich żywieniowymi zachciankami, warto zadbać o kulinarną stronę życia najmłodszych członków rodziny i pokazać im, że racjonalne odżywianie ma wiele zalet. Zarówno wizualnych, smakowych, jak i zapachowych.
Zdrowe nawyki żywieniowe – dawaj przykład
Już od małego, dziecko bacznie obserwuje swoich rodziców. To właśnie od nich nabywa wiedzę o świecie, kształtuje swój charakter i nawyki żywieniowe. Jeśli dorośli spożywają posiłki regularnie i zwracają uwagę na właściwe zróżnicowanie diety, formę podania posiłków, otoczenie czy atmosferę podczas wspólnego jedzenia, istnieje duże prawdopodobieństwo, że ich pociecha w przyszłości postąpi podobnie. Ważne, aby nie zmuszać dziecka do jedzenia. Posiłek powinien kojarzyć się z przyjemnością, a nie koniecznością spożywania go. Pamiętajmy też, że podobnie, jak każda osoba dorosła i ono ma swoje preferencje smakowe, dlatego słuchajmy i obserwujmy jego poczynania przy stole. Dbajmy też o to, aby produkty, które trafiają do codziennego jadłospisu były bogate w witaminy i minerały, ponieważ mają one ogromne znaczenie dla diety dziecka, a co za tym idzie, jego rozwoju i prawidłowego funkcjonowania. W badaniu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych przeprowadzonym na potrzeby marki Lubella na pytanie: Co daje najwięcej energii na cały dzień?, aż 57% Polaków jednoznacznie wskazało śniadanie.[2] Dlatego rodzic, który spożywa pierwszy posiłek, przywiązuje do niego wagę i pokazuje, że sprawia mu on przyjemność, znacznie lepiej przekaże swojemu dziecku zdrowe i pozytywne podejście do odżywiania.
Wspólne jedzenie – edukuj poprzez zabawę
Przyrządzanie i spożywanie posiłków razem z dzieckiem może być dobrą okazją na żywieniową edukację. Jak zachęcić pociechę do aktywnego udziału w przygotowywaniu jedzenia? Na przykład poprzez wspólne zabawy, eksperymentowanie czy zabawne historyjki związane z potrawami oraz produktami. Zadbajmy też o to, aby dziecko podczas rozmowy o danym składniku mogło go dotknąć, a także poznało jego smak i zapach. Zdobyta w ten sposób wiedza stanie się dla niego ciekawsza i lepiej ją zapamięta. Edukację warto zacząć od śniadania, ponieważ jest to najważniejszy posiłek dnia. I choć jego przygotowanie często wiąże się z walką z czasem, istnieją sposoby na jego szybkie i zdrowe przyrządzenie wspólnie z dzieckiem. Wystarczy, że przygotujemy część składników poprzedniego wieczoru lub sięgniemy po szybsze rozwiązania, jak np. płatki śniadaniowe z mlekiem. Lubi je niemal każde dziecko, bo oprócz smaku posiadają oryginalne i ciekawe formy. Na przykład Mlekołaki od Lubelli mają, aż osiem różnych kształtów, jak kulki czy muszelki. Według badań przeprowadzonych dla firmy Maspex, aż 96% dzieci oceniło smak i chrupkość kulek na 5! Również 93% badanych matek zadeklarowało, że kupiłoby te płatki dla swojego dziecka. Podobnie wygląda to w przypadku muszelek, bo aż 94% dzieci poleciłoby je swoim kolegom i koleżankom.[3]
Minerały na śniadanie
Dieta bogata w witaminy i minerały to podstawa. Każdy składnik odżywczy spełnia specjalną rolę, a wspólne ich działanie decyduje nie tylko o właściwym rozwoju dziecka, ale także o jego dobrym stanie zdrowia. Aby młody organizm rozwijał się prawidłowo, istnieje pewna grupa minerałów, o których nie należy zapominać. Żelazo to szczególnie ważny pierwiastek w diecie najmłodszych. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, transporcie tlenu w organizmie i utrzymaniu właściwych funkcji poznawczych. Z kolei mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. W okresie dojrzewania wzrasta zapotrzebowanie na fosfor, który ułatwia utrzymanie zdrowych kości i zębów. Cynk również pomaga zachować zdrowe kości, skórę, włosy i paznokcie. Miedź natomiast bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego. Te wszystkie składniki, niezbędne dziecku, należy dostarczać poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zdrowe, będące źródłem minerałów śniadanie, działa, jak zastrzyk energetyczny i jest najlepszym startem dla dziecka po nocnym odpoczynku. [4]
[1] Instytut Żywności i Żywienia, Śniadanie podstawą edukacji i zdrowia, Warszawa 2015
[2] Ibris, Polacy Gotują – Co daje najwięcej energii na cały dzień, Warszawa 2016
[3] „Ocena płatków śniadaniowych”, badanie przeprowadzone przez TNS Polska dla firmy Maspex, grupa badana 223 dzieci w wieku 6-12 lat. , 223 matki
[4] Witaminy, minerały i Suplementy, Krzysztof Abramek, 2008.
Newseria Lifestyle