2. Ograniczenie częstości występowania S. enteritidis i S. typhimurium u brojlerów w świetle najnowszych regulacji unijnych - Piotr Szeleszczuk 8. Raport o wpływie na środowisko c.d. - Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak 12. Żywieniowe metody poprawy statusu zdrowotnego drobiu cz. III - Krzysztof Lipiński 16. Metody i programy prowadzące do uzyskania dobrych wyników produkcyjnych mięsnych stad hodowlanych cz. VII - Alina Rachwał 20. Efektywna deratyzacja - Anna Kucharska 26. Czy elektryczne oszałamianie drobiu zostanie zastąpione gazowym? - Tadeusz Grabowski 30. Wpływ wybranych czynników żywieniowych na embriogenezę kur - Iwona Pijarska 35. Andrzej Skrzydlewski profesor ze stylem - Maciej Pawlak 38. Grypa ptaków jako zoonoza - Gliński Zdzisław, Dorota LuftDeptuła 42. Koszty ekologicznego systemu chowu gęsi - Józefa Krawczyk, Halina Bielińska 45. Jaja pomagają walczyć z otyłością - Andrzej Wojciechowski 50. Ptak i jego nerki - Maciej Pawlak 54. Zastosowanie metody TGJ200 do oceny parametrów funkcjonalnych środowiska i dobrostanu w stadach kur niosek (Tiergerchtsheitsindex TGJ 200), cz. II - Henryk Maciołek, Magda Wamil, Jakub Wilk 64. Popyt na jaja w 2006 roku - Krystyna Świetlik 67. Ocena rezultatów działalności dwóch grup kapitałowych - Ryszard Stulich 69. Problematyka drobiarska na XIII Międzynarodowym Kongresie Higieny Zwierząt w Estonii - Sebastian Opaliński, Zbigniew Dobrzański 72. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Barbara Ulatowska 74. H&P Wylęg i Hodowla Drobiu dystrybutor HYLine w Polsce 76. Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektora jaj i drobiu Elżbieta Anders