Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Owoce Warzywa Kwiaty - numer 6/2008

24 marca 2008
W numerze

Z kraju i ze świata – Barbara Matoga, mgr T. Smoleński

Magnez w nawożeniu pomidorów pod osłonami – dr M. Wysocka-Owczarek
Magnez jest składnikiem chlorofilu warunkującym proces fotosyntezy, a więc wpływa na asymilację i przyswajanie dwutlenku węgla. Ponadto zwiększa pobieranie i transport fosforu, reguluje gospodarkę wodną roślin i jest niezbędny do prawidłowego wykształcenia owoców.

Sortowanie pomidorów – wywiad Aleksandry Jóźwickiej z Piotrem Szugajewem

Papryka w tunelach igołomskich – dr hab. P. Siwek
Wzrost produkcji papryki jest związany z dostępem do odpowiednich odmian przystosowanych do uprawy w naszych warunkach. O powodzeniu i opłacalności uprawy decyduje także niskonakładowa i energooszczędna technologia.

Goëmar Goteo – papryce na dobry początek (art. sponsorowany) – dr inż. B. Kawka

Wiosenne sadzenie czosnku – dr A. Najda
Wśród uprawianych warzyw cebulowych czosnek pospolity ma największe znaczenie zdrowotne. W sprzyjających warunkach klimatycznych naszego kraju czosnek można uprawiać jesienią i wiosną. Do wiosennego sadzenia polecane są odmiany jare, niewytwarzające pędów kwiatostanowych i dobrze przechowujące się do czasu sadzenia.

Dlaczego cebula z dymki? – dr R. Gruszecki
Do niedawna główną metodą uzyskiwania wczesnego plonu cebuli była uprawa z dymki. W ostatnich latach na zbiór wczesny uprawia się również cebulę z siewu ozimego. Uprawa z dymki ma wiele zalet.

Produkcja rozsady a zdrowotność warzyw w okresie wegetacji – prof. dr hab. S. Mazur
Jednym z najważniejszych czynników agrotechnicznych, który często decyduje o zdrowotności uprawianych roślin jest dobór materiału wyjściowego do założenia plantacji, a zwłaszcza jakość nasion i rozsady. Z nasionami i rozsadą może przenosić się wiele patogenów, które obniżają jakość plonu.

Przed wiosennym sadzeniem drzewek (cz. II) – mgr P. Bielicki
Wybierając wiosenny termin sadzenia musimy pamiętać, że okres kupowania i sadzenia drzewek jest zazwyczaj dość krótki. Przedłużająca się często zima, jeszcze w marcu niekiedy mroźna i śnieżna, powoduje, że przygotowanie stanowiska znacznie się opóźnia, a zbyt późne sadzenie drzewek wpływa niekorzystnie na ich przyjmowanie się i wzrost w pierwszym roku.

Nawożenie truskawki (cz. I). Przed założeniem plantacji – doc. dr hab. P. Wójcik
Polska, obok Hiszpanii i Włoch, jest europejskim liderem w produkcji truskawek. Wielkość produkcji truskawek wynosi około 5% krajowej produkcji wszystkich owoców. Biorąc pod uwagę możliwość swobodnego eksportu owoców oraz duże zapotrzebowanie na truskawki w krajach UE, należy prognozować w Polsce systematyczny wzrost produkcji truskawek, szczególnie odmian deserowych.

Choroby drewna coraz większym problemem w sadach (cz. II) – dr B. Meszka, doc. dr hab. A. Bielenin
Zmiana asortymentu uprawianych odmian, ograniczenie liczby środków ochrony roślin oraz pojawienie się w wielu sadach form odpornych grzybów z rodzaju Pezicula sp.. na benzimidazole, spowodowały, że zgorzel kory i rak drzew owocowych stanowią coraz większy problem w ochronie drzew.

Wielkopąkowiec porzeczkowy i inne szkodniki niszczą pąki porzeczki – doc. dr hab. B.H. Łabanowska
Już wczesną wiosną szkodniki niszczą pąki porzeczki, co ma bezpośredni wpływ na redukcję plonu. Najgroźniejszym gatunkiem jest wielkopąkowiec porzeczkowy, który uszkadza pąki porzeczki.

Przed sezonem ochrony roślin sadowniczych (cz. II). Przygotowania w gospodarstwie – dr A. Godyń
Sprawny i właściwie wyregulowany oraz skalibrowany opryskiwacz umożliwia prawidłowe wykonanie zabiegu. Obecnie za główną przyczynę zanieczyszczenia środowiska uznaje się skażenia punktowe, powstające w czasie postoju i obsługi opryskiwacza oraz podczas obrotu środkami ochrony w gospodarstwie. Przygotowanie infrastruktury gospodarstwa do wykonywania tych czynności umożliwia bezpieczne dla środowiska stosowania środków ochrony roślin.

Startuje Fruit Akademia – Henryk Czerwiński

Nowe szanse dla polskich sadowników – prof. dr hab. E. Makosz

Co nowego dla sadowników? – Henryk Czerwiński

13. spotkanie sadowników w Grójcu – Jolanta Kowalska

Zbiór i przygotowanie kwiatów tulipanów i narcyzów do sprzedaży – dr D. Sochacki
Końcowym etapem produkcji tulipanów i narcyzów – zarówno podczas pędzenia, jak i w uprawie polowej – jest ich zbiór i przygotowanie do sprzedaży. W przypadku produktu, jakim jest świeży kwiat, czynnikami decydującymi o jego świeżości i jakości są: prawidłowe stadium zbioru i sposób postępowania podczas przygotowywania do sprzedaży, a także szybkość, z jaką wykonuje się niektóre zabiegi.

Renesans palm (cz. V). Rozmnażanie i uprawa – prof. dr hab. M. Czekalski
Palmy rozmnaża się głównie z nasion, ale gatunki tworzące odrośla kłodzinowe i odrosty korzeniowe – również przez odejmowanie ich od roślin matecznych. Niektóre palmy można rozmnażać przez podział roślin.

Indie kwiaciarską potęgą – Maria Chrząszcz
Produkcja kwiaciarska pełni znaczącą rolę w ekonomicznym rozwoju Indii. Roczny wzrost rynku kwiaciarskiego szacuje się na 25%. Dzięki planowanemu dalszemu wsparciu eksportu przez lokalne władze i podmioty gospodarcze, kraj ten może stać się wiodącym światowym producentem i odbiorcą kwiatów.

Szkodniki glebowe w uprawie roślin ozdobnych (cz. II) – dr G. Soika

Unijne wsparcie agroturystyki – Jakub Depa
Zgodnie z budżetem UE na lata 2007–2013, istnieje możliwość uzyskania dofinansowania przez osoby planujące założyć gospodarstwo agroturystyczne. Maksymalna kwota wsparcia wynosi 100 tys. zł.

Producenci pytają – KRUS odpowiada – Ewa Jaworska-Spicak


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę