W numerze:
O sytuacji na rynku przetworów owocowych i warzywnych – D. Pyza-Grzybowska
– wywiad z dr Bożeną Nosecką (IERiGŻ-PIB)
Miniony rok w uprawie pomidorów pod osłonami (cz. II) – dr M. Wysocka-Owczarek
Druga część artykułu na temat tegorocznych problemów w uprawie pomidorów pod osłonami dotyczy okresu letniego. Trudności w tym czasie wynikały z gwałtownych zmian warunków świetlnych, okresowego nadmiernego nasłonecznienia oraz znacznych dobowych różnic temperatury.
Ze spotkania producentów pomidorów. Nowoczesne technologie i tendencje na rynku – mgr A. Maziarz Nowe odmiany ogórków do uprawy pod osłonami – A. Jóźwicka
W naszym kraju producenci uprawiają głównie odmiany o owocach krótkich i średniej długości. W artykule podano charakterystykę nowości.
Co wpływa na jakość rozsady ogórków szklarniowych – dr J. Babik
Opóźnienie produkcji rozsady lub zaburzenia w jej wzroście mogą opóźnić termin sadzenia i w efekcie istotnie obniżyć plon owoców handlowych.
Uprawa roli wiosną przed siewem warzyw – prof. dr hab. A. Dobrzański
W uprawie warzyw wczesnych zazwyczaj nie zaleca się wykonywania orki wiosennej. Przedsiewna uprawa roli powinna stworzyć warunki umożliwiające siew nasion na jednakową głębokość. Dobór narzędzi do uprawy przedsiewnej i cały system zabiegów uprawowych należy dostosować do typu i stanu gleby oraz terminu siewu.
Ekologia w doświadczeniach – A. Jóźwicka Euronion 2007 – prof. dr hab. F. Adamicki Podsumowanie sadowniczego sezonu – prof. dr hab. A. Basak
Wskutek tegorocznego przemarznięcia kwiatów pąki kwiatowe mogły powstawać bardzo wcześnie, a ich zróżnicowaniu się sprzyjała ciepła pogoda od wiosny aż do jesieni. Znacznie przyspieszone dojrzewanie i zbiór owoców oraz długa słoneczna jesień już po zbiorach sprzyjały formowaniu dorodnych pąków kwiatowych. Jeśli nie przeszkodzi mróz, można spodziewać się intensywnego kwitnienia oraz dorodnych zawiązków owocowych.
Uciążliwe szkodniki sadów wiśniowych i czereśniowych – dr A. Maciesiak
W sadach wiśniowych i czereśniowych systematycznie wzrastają szkody wyrządzane przez szkodniki. Niektóre gatunki, które dotychczas występowały w niewielkiej liczebności, nabierają coraz większego znaczenia.
Występowanie chorób w sadach i na plantacjach roślin jagodowych w sezonie 2007 – dr B. Meszka, doc. dr hab. A. Bielenin
Sezon 2007 charakteryzował się bardzo nietypowym przebiegiem pogody, który sprzyjał rozwojowi wielu patogenów chrobotwórczych w sadach i jagodnikach.
Produkcja i przechowywanie gruszek w Europie – dr D. Kruczyńska, dr K. Rutkowski
Grusze są ważnym gatunkiem sadowniczym strefy umiarkowanej. W światowej produkcji owoców zajmują drugie miejsce po jabłoniach. Łączna produkcja gruszek europejskich i azjatyckich wynosi około 18 mln ton rocznie. W ostatnich latach zwiększa się produkcja gruszek przy niewielkim wzroście powierzchni sadów.
Jabłka z aplikacją – dr D. Kruczyńska Otwarci na współpracę – J. Kowalska FARMA 2007 – H. Czerwiński „Wieczór wspomnień” – B. Słowińska Chryzantemowe Dni Otwarte – D. Pyza-Grzybowska Kleome – efektowne „kwiatowe pająki” – prof. dr hab. Z. Pindel
Kleome, w tym nowość ‘Se?orita Rosalita™’, ze względu na walory dekoracyjne, a także łatwość pielęgnacji, zapewne zdobędzie zainteresowanie wielu amatorów pięknych roślin.
Trytoma na start – dr A. Krzymińska
Wiele roślin ozdobnych jest „odkrywanych” na nowo, bowiem od kilku lat obserwuje się dążenie do poszerzania asortymentu kwiatów ciętych. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się trytoma.
Bezpieczne sporządzanie cieczy użytkowej i wykonywanie zabiegów – prof. dr hab. R. Górski
W związku z zagrożeniami podczas stosowania chemicznych środków ochrony roślin, należy bezwzględnie przestrzegać podstawowych zasad BHP. Często dopiero liczne, niezauważalne zatrucia doprowadzają do wystąpienia wyraźnych objawów. Znane są przypadki upośledzenia funkcji różnych narządów dopiero po wielu latach od wniknięcia substancji toksycznej do organizmu człowieka.
Rynek przetworów owocowych i warzywnych – dr B. Nosecka
Z powodu znacznego spadku zbiorów, produkcja i eksport większości przetworów owocowych będą w bieżącym sezonie mniejsze. Mimo bardzo wysokich cen skupu, marże w produkcji artykułów pierwotnego przetwórstwa owoców (głównie mrożonek i zagęszczonych soków owocowych) mogą być niższe niż w 2006/2007 r., z powodu rekordowo wysokich cen eksportowych (decydujących o średnich cenach zbytu tych produktów).
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. Wsparcie przetwórstwa produktów rolnych (art. sponsorowany)
6507300
1