Różne podłoża – podobna wartość – dr A. Kleiber, dr T. Kleiber
Wyniki badań nad wartością biologiczną pomidorów uprawianych w podłożach organicznych (trociny, torf z korą) i inertnych (wełna mineralna, keramzyt).
Baby leaves – uprawa w polu – mgr B. Markuszewski
Ogólne zasady uprawy baby leaves na przykładzie norweskiej firmy Huseby Gard.
Zaburzenia we wzroście, rozwoju i w czasie przechowywania cebuli – prof. dr hab. F. Adamicki
Najważniejsze zaburzenia występujące na plantacjach cebuli i podczas jej przechowywania; można ich uniknąć stosując prawidłową agrotechnikę, ochronę oraz zapewniając odpowiednie warunki w obiektach przechowalniczych.
Najgroźniejsze choroby papryki (cz. I) – doc. dr hab. C. Ślusarski
Wśród odmian papryki słodkiej oferowanych do uprawy pod osłonami nie ma odpornych na podstawowe choroby wywoływane przez chorobotwórcze grzyby i bakterie, dlatego w uprawie papryki szczególne znaczenie mają działania profilaktyczne.
Odmiany klubowe jabłoni i gruszy – dr D. Kruczyńska
Uprawa odmian klubowych gwarantuje producentowi zbyt na owoce. Musi on jednak dostosować się do zasad obowiązujących w danym klubie, które z reguły są ustalane przez właściciela odmiany.
Analiza uszkodzeń mrozowych kwiatów i pąków kwiatowych roślin sadowniczych – dr H. Morgaś
Wrażliwość roślin na niskie temperatury i rozmiary ewentualnych uszkodzeń mrozowych zależą od wielu czynników. Najważniejsza jest faza rozwojowa pąków kwiatowych w chwili obniżenia się temperatury i poziom tego spadku.
Śliwy. Odmiana a plonowanie po przymrozkach wiosennych – prof. dr hab. Z. S. Grzyb
U wczesnych odmian tego gatunku przemarzły głównie zawiązki, a u odmian późnych – kwiaty, których część, mimo niesprzyjających warunków, przetrzymała mrozy i jeszcze nastąpiło zapylenie.
Perspektywy walki z zarazą ogniową metodą biologiczną – prof. P. Sobiczewski
Obecna sytuacja nie powinna zmniejszać czujności sadowników i szkółkarzy, zwłaszcza w prowadzeniu lustracji roślin – gospodarzy sprawcy zarazy ogniowej.
Przechowywanie gruszek – prof. dr hab. K. Tomala
Aby gruszki utrzymać w stanie przydatnym do spożycia przez wiele miesięcy po zbiorze, trzeba spełnić kilka warunków.
Sady na początku lata – prof. dr hab. A. Mika
Czy nieowocujące jabłonie można ciąć w czerwcu – lipcu, stosując takie samo cięcie jak w przedwiośniu?
Falenopsis – najpopularniejszy storczyk (cz. I). Oryginalna i atrakcyjna roślina – dr B. Marcinek
Warto rozwijać rodzimą produkcję tych roślin; jest ona opłacalna, nie ma problemów ze zbytem.
Choroby wirusowe storczyków – prof. dr hab. M. Kamińska
Na uprawianych storczykach opisano około 27 wirusów, z których dwa – wirus mozaiki cymbidium oraz wirus plamistości pierścieniowej odontoglossum występują we wszystkich rejonach uprawy.
Najgroźniejsze szkodniki roślin balkonowych (cz. II) – dr G. Soika
Rośliny przeznaczone na balkony, tarasy itp. są zasiedlane przez szkodniki, które mogą znacznie obniżać ich wartość dekoracyjną.
Gaura z amerykańskiej prerii – dr A. Schroeter-Zakrzewska
Gaura ładnie prezentuje się na rabatach, w założeniach naturalistycznych, a także wielogatunkowych kompozycjach w dużych pojemnikach. Może być doskonałym uzupełnieniem asortymentu roślin rabatowych.
Prowadzenie gospodarstwa i praca w nim – to nie to samo – Jakub Depa
Rolnik, który nie płacił składek na ubezpieczenie z tytułu prowadzenia gospodarstwa, nie może wliczyć sobie tego okresu jako stażu pracy potrzebnego do wcześniejszej emerytury.