MERCOSUR1
TSW_XV_2025

"Ogólnopolski Informator Masarski nr 7(107) lipiec 2004"

19 lipca 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

W bieżącym wydaniu Poradnika nastawiliśmy się przede wszystkim na maksymalnie obszerną realizację tematu wydania „UNIA NAM NIE STRASZNA, czyli Z HIGIENĄ ZA PAN BRAT”. Wszyscy wiemy jak ważna jest problematyka higieny w zakładzie mięsnym. Można powiedzieć, że Unia Europejska poprzez szeroko postawione wymogi wobec branży spożywczej w tym zakresie, doprowadziła do sytuacji, iż polskie zakłady są najlepiej dostosowanymi firmami w obrębie wspólnoty. Profesjonalnie wyposażone zakłady, które wytrzymały etap dostosowywania, powinny bez trudu poradzić sobie na niełatwym rynku unijnym.

Oczywiście nie sposób nie wspomnieć o kosztach tego procesu, nie do końca przemyślanego przez nasze władze. Tak naprawdę to dopiero w finalnym etapie procesu wstępowania do Unii polski rząd zaczął rozsądnie i z korzyścią dla rodzimych zakładów podchodzić do norm narzucanych przez unijnych komisarzy. Cały ten proces pokrótce opisuje Jacek Leonkiewicz.

Nasz dodatek kierujemy oczywiście zarówno do tych, których zakłady już „lśnią” i wymagają tylko ostatnich szlifów, jak i do tych, którym jeszcze sporo brakuje do odpowiednich standardów.

Równie gorąco zapraszamy do lektury obszernego fotoreportażu z targów IFFA. Zgodnie z zapowiedziami dla tych, którzy byli we Frankfurcie, jak i tych, którym wizyta ta nie była dana opisujemy wszystkie najważniejsze nowości, które pojawiły w dziedzinie technologii oraz maszyn i urządzeń przetwórczych. Ponadto sprawozdanie z konkursu narodowego (z udziałem naszej reprezentacji z masarni Nieścior) oraz wiele innych ciekawostek.

Zapraszamy ponadto do lektury artykułów z naszych stałych działów. Kończymy opis poszczególnych faz systemu HACCP na etapie X (proces nadzoru jakości produkcji). W cyklu z życia zakładów mięsnych prezentujemy Zakłady Mięsne „W-D” ze Skwierzyny. W ramach działu aktualności branżowych można zapoznać się z: reportażem z obchodów XXX-lecia firmy Metalbud Nowicki, wynikami wielkopolskiego konkursu wędliniarskiego w Bielinku oraz relacją z przyjęcia nowych krajów do struktur unijnych, na którym pokazały się nasze zakłady mięsne.

I oczywiście ... życzymy udanych wakacji.

Redakcja

W numerze:

  • Aktualności
    XXX-lecie firmy Metalbud Nowicki
    Konkurs wędliniarski na Wielkopolskich Targach Rolniczych Sielinko 2004
    Z życia zakładów mięsnych – Skwierzyńskie wyroby zdobywają kraj
    Irlandzkie powitanie
    Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Porady Fachowe
    HACCP i higiena żywności: Etap X. Proces nadzoru jakości produkcji
    Targi IFF A 2004 - fotoreportaż
  • Wiadomości Gospodarcze
  • Notowania
  • Świat
  • Wiadomości Logistyczne
  • Wiadomości Unijne 17
    Wykaz adresów internetowych dostawców przetwórstwa mięsnego Informator
  • Temat wydania
    UNIA NAM NIE STRASZNA – Z HIGIENĄ ZA PAN BRAT
    Wszystko o higienie w zakładzie mięsnym”
    Proces dostosowania branży mięsnej do produkcji na rynek wspólnotowy w świetle działań Inspekcji Weterynaryjnej (J. Leonkiewicz)
    International Food Standard – nowe wymagania dla producentów żywności (H. Turlejska)
    Obowiązki nadzoru właścicielskiego w świetle nowych wymagań prawnych (A. Wiszniewska, J. Steyn)
    Nadzór sanitarny nad wprowadzaniem i obrotem produktami żywnościowymi – wyniki kontroli organów państwowej inspekcji weterynaryjnej (B. Olędzka)
    Higiena podczas uboju (M. Poliński)
    Podsumowanie – branżowy spis firm
    Mapa higieny

Nasz adres:
Ogólnopolski Informator Masarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Gen. Andersa 40A
15-113 Białystok
tel. (85) 664 75 30
fax (85) 664 75 40
e-mail:
masarski@masterpress.com.pl
Internet: www.masarski.com.pl


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę