Wydawnictwo:
Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN:
1234-7450
Szanowni Państwo,
W bieżącym wydaniu Poradnika nastawiliśmy się przede wszystkim na maksymalnie obszerną realizację tematu wydania „UNIA NAM NIE STRASZNA, czyli Z HIGIENĄ ZA PAN BRAT”. Wszyscy wiemy jak ważna jest problematyka higieny w zakładzie mięsnym. Można powiedzieć, że Unia Europejska poprzez szeroko postawione wymogi wobec branży spożywczej w tym zakresie, doprowadziła do sytuacji, iż polskie zakłady są najlepiej dostosowanymi firmami w obrębie wspólnoty. Profesjonalnie wyposażone zakłady, które wytrzymały etap dostosowywania, powinny bez trudu poradzić sobie na niełatwym rynku unijnym.
Oczywiście nie sposób nie wspomnieć o kosztach tego procesu, nie do końca przemyślanego przez nasze władze. Tak naprawdę to dopiero w finalnym etapie procesu wstępowania do Unii polski rząd zaczął rozsądnie i z korzyścią dla rodzimych zakładów podchodzić do norm narzucanych przez unijnych komisarzy. Cały ten proces pokrótce opisuje Jacek Leonkiewicz.
Nasz dodatek kierujemy oczywiście zarówno do tych, których zakłady już „lśnią” i wymagają tylko ostatnich szlifów, jak i do tych, którym jeszcze sporo brakuje do odpowiednich standardów.
Równie gorąco zapraszamy do lektury obszernego fotoreportażu z targów IFFA. Zgodnie z zapowiedziami dla tych, którzy byli we Frankfurcie, jak i tych, którym wizyta ta nie była dana opisujemy wszystkie najważniejsze nowości, które pojawiły w dziedzinie technologii oraz maszyn i urządzeń przetwórczych. Ponadto sprawozdanie z konkursu narodowego (z udziałem naszej reprezentacji z masarni Nieścior) oraz wiele innych ciekawostek.
Zapraszamy ponadto do lektury artykułów z naszych stałych działów. Kończymy opis poszczególnych faz systemu HACCP na etapie X (proces nadzoru jakości produkcji). W cyklu z życia zakładów mięsnych prezentujemy Zakłady Mięsne „W-D” ze Skwierzyny. W ramach działu aktualności branżowych można zapoznać się z: reportażem z obchodów XXX-lecia firmy Metalbud Nowicki, wynikami wielkopolskiego konkursu wędliniarskiego w Bielinku oraz relacją z przyjęcia nowych krajów do struktur unijnych, na którym pokazały się nasze zakłady mięsne.
I oczywiście ... życzymy udanych wakacji.
Redakcja
W numerze:
Nasz adres:
Ogólnopolski Informator Masarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Gen. Andersa 40A
15-113 Białystok
tel. (85) 664 75 30
fax (85) 664 75 40
e-mail: masarski@masterpress.com.pl
Internet: www.masarski.com.pl