Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ogólnopolski Informator Drobiarski - X.2006

3 października 2006

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

I już mamy październik....Na szczęście za oknem złota polska jesień i możliwość długich spacerów w pełnym słońcu... Za nami poznańskie targi, ale przed nami okazja do spotkania m.in. na Fermie Bydła, Świń i Drobiu w Olsztynie. Tymczasem, życząc przyjemnej lektury, przekazujemy w Państwa ręce październikowe wydanie.

Zainteresowanie konsumentów koncentruje się coraz bardziej na bezpieczeństwie zdrowotnym produktów żywnościowych tak roślinnego jak i zwierzęcego pochodzenia. W związku z tym podejmowane są działania zmierzające do opracowania metod, zapewniających produkcję żywności, nie zagrażającej zdrowiu ludzi. Jednym ze sposobów warunkujących taką produkcję, jest zastosowanie zasad „bioochrony” . Zgadnienie to wyjaśni prof. Wężyk w atykule
BIOOCHRONA = CZYSZCZENIE + ODKAŻANIE.

W związku z intensywnymi metodami chowu, głównie w bateriach przy bardzo ograniczonej powierzchni na ptaka i naciskami ze strony różnych organizacji broniących praw zwierząt, nasiliły się w ostat­nich latach badania nad zachowaniem się ptaków. Chodzi przede wszystkim o naturalne zachowanie i zmiany powodowane chowem przemysłowym. Badania tego typu są bardzo żmudne i czasochłonne oraz bardzo kosztow­ne, wymagają bowiem najnowszych urządzeń (wideofony, magnetofony, fo­tokomórki, urządzenia elektromagnetyczne, komputery itd.). O tym szerzej opowie dr A. Rachwał.

Zachęcamy także do lektury reportażu Bogdana Nowaka o fermie drobiu państwa Błażejewskich, którzy od 15 lat rozwijają swoją działalność.

Życzymy kontynuacji udanych spotkań targowych

Redakcja

  • rof. dr hab. Stanisław Wężyk Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
    BIOOCHRONA = CZYSZCZENIE + ODKAŻANIE.

    Zainteresowanie konsumentów koncentruje się coraz bardziej na bezpieczeństwie zdrowotnym produktów żywnościowych tak roślinnego jak i zwierzęcego pochodzenia. W związku z tym podejmowane są działania zmierzające do opracowania metod, zapewniających produkcję żywności, nie zagrażającej zdrowiu ludzi. Jednym ze sposobów warunkujących taką produkcję, jest zastosowanie zasad „bioochrony”.

  • Dr inż. Alina Rachwał
    NATURALNE ZACHOWANIE SIĘ PTAKÓW I ZMIANY POWODOWANE CHOWEM PRZEMYSŁO­WYM /PODŁOGA, KLATKI/

    W związku z intensywnymi metodami chowu, głównie w bateriach przy bardzo ograniczonej powierzchni na ptaka i naciskami ze strony różnych organizacji broniących praw zwierząt, nasiliły się w ostat­nich latach badania nad zachowaniem się ptaków. Chodzi przede wszystkim o naturalne zachowanie i zmiany powodowane chowem przemysłowym. Badania tego typu są bardzo żmudne i czasochłonne oraz bardzo kosztow­ne, wymagają bowiem najnowszych urządzeń /wideofony, magnetofony, fo­tokomórki, urządzenia elektromagnetyczne, komputery itd./

  • Bogdan Nowak
    Od 15 lat rozwijają fermę drobiu w Kaleniu ...
    Elżbieta i Grzegorz Błażejewscy z Kalenia /gmina Świerzno na Pomorzu Zachodnim/ nigdy nawet nie myśleli, że będą prowadzić wysokowydajne gospodarstwo rolne w rodzinnej wsi pana Grzesia. Mieszkali w Szczecinie, gdzie pani Ela pracowała w intratnym zawodzie fryzjerki, natomiast jej mąż był pracownikiem stoczni. Latem w czasie urlopu Grzegorz jeździł do rodzinnej wsi, by pomóc rodzicom w czasie żniw. Nagle w roku 1991 los sprawił, że powstał problem, co zrobić z rodzinnym 14 – hektarowym gospodarstwem po śmierci ojca ? Wprawdzie Grzegorz ma jeszcze dwie siostry zamieszkałe na wsi w tej samej gminie, ale one nie były zainteresowane kontynuacją ojcowizny.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę