Już chyba wszyscy jesteśmy obudzeni zapachem marzeń o lecie....
Wielkimi krokami zbliża się okres wakacyjny, a wraz z nim czas letniej, złotej gorączki. Także nie ma się, co dziwić, gdy nasze myśli lgną w kierunku ciepłych promyków słońca i podmuchów wiatru.
Przed nami iście „letnie rozważania”....
W części drugiej artykułu prof. S. Ignatowicza przeczytamy o produktach biobójczych służących do walki ze szkodnikami w kurnikach. Przypominamy, iż pierwsza część dotyczyła insektycydów fosforoorganicznych, część druga poświęcona będzie karbaminianom.
W artykule dr inż. A. Rachwał poruszone zostaną dwie istotne kwestie. Czynniki wpływające na jakość kurcząt rzeźnych i uzyskanego od nich mięsa oraz wymagania jakościowe dla tuszek drobiowych przeznaczonych do przetwórstwa, w tym szczegółowo omówione zostały czynniki obniżające jakość mięsa drobiowego.
Natomiast Wszystkich, których prześladuje myśl trwającego kryzysu gospodarczego zapraszamy do ciekawej lektury. Antoni Rączka, Wiceprezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej w swoim artykule będzie próbował odpowiedzieć na pytanie czy polskie drobiarstwo obroni się przed kryzysem gospodarczym. Zainteresowani dowiedzą się czy autor podziela optymizm i przewidywania polskich władz apropos okiełznania widma.
Jak w czerwcu pogoda służy, rolnik tylko oczy mruży....
Tego Wszystkim w imieniu całej redakcji życzę