Za nami kwitnąca wiosna, nie pozostaje nam, więc nic innego jak przygotowania do lata...
W tych przygotowaniach pamiętać musimy o wprowadzaniu nowych przepisów dotyczących branży drobiarskiej. Od 1 lipca 2008 r. obowiązywać będą nowe unijne normy handlowe dla produktów drobiarskich. O tym szerzej w artykule Elżbiety Anders.
Podstawowe informacje o środkach ochrony roślin i produktach biobójczych stosowanych do zwalczania szkodników w kurnikach uzyskamy z artykułu prof. dr hab. S. Ignatowicza.
W Kąciku Młodego Farmera dr inż. A. Rachwał ujawni wpływ poziomu energii, białka i aminokwasów na wyniki wychowu oraz jakość tuszek brojlerów.
Analizując obecna sytuację na rynku drobiarskim należy stwierdzić, iż rynek rządzi się własnymi prawami, chwilowo nie zrozumiałymi dla handlowców. Zawsze, gdy drożała wieprzowina, w ślad za nią podążały ceny białego mięsa. Tym razem jednak nie tylko tak się nie stało, ale nawet można mówić o spadku cen. Konsumenci ograniczyli zakupy wieprzowiny mięsa ze względu na wysoką cenę, ale też nie zastępują jej drobiem.
Grzmoty czerwca rozweselają rolnikom serca, zatem gdy czerwiec z burzami - staw rybny, a las grzybny...