Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450
Szanowni Państwo,
Za oknem spadające z drzew żółte, listopadowe liście, niezmiennie przypominające nam o konieczności przygotowania się do nadchodzącej zimy...
Za nami poznańskie targi, ale w dalszym ciągu przed nami okazja do spotkania się na Fermie Bydła, Świń i Drobiu w Olsztynie w dniach 24 – 26 listopada. Zanim jednak się spotkamy zapraszamy do zapoznania się z treścią listopadowego wydania Informatora.
Stosowane w Europie od kilkunastu lat normy handlowe dla jaj konsumpcyjnych określone w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1907/90 zostały ostatnio znowelizowane w nowym rozporządzeniu Rady (WE) nr 1028/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj . Szczegóły tych zmian przedstawi nam mgr inż. E. Anders.
Ptaszyniec kurzy jest najbardziej szkodliwym i najbardziej dokuczliwym pasożytem zewnętrznym drobiu. Atakuje kury, perliczki, bażanty, indyki, a także gołębie i różne ptactwo dzikie. Poraża ptaki w każdym wieku i hodowane różnymi technologiami, nawet nioski trzymane w klatkach. Ptaszyńce poprzez nakłuwanie skóry, wysysanie krwi i wprowadzanie śliny wywołują niedokrwistość, świąd, niepokój i bezsenność ptaków. A zatem o PTASZYŃCU KURZYM, JEGO SZKODLIWOŚCI I ZWALCZANIU opowie Prof. dr hab. S. Ignatowicz.
Dr A. Rachwał zapozna nas z m.in. z 3 najważniejszymi zasadami, jakie należy stosować po wprowadzeniu piskląt do budynku .Mają one bowiem ogromny wpływ na osiągniecie dobrego wyniku końcowego. Przy odpowiedniej jakości piskląt i jakości paszy końcowy wynik wychowu brojlerów zależy także od właściwego managamentu, czyli od samego producenta. Warunki w jakich przebywają pisklęta, zwłaszcza w ciągu pierwszych 43 godzin życia mają bowiem istotny wpływ na efektywność ich wychowu oraz uzyskany zysk.
Ciekawą historię o Gęsi Europejce opowie nam w swoim artykule K. Ziejewska.
Redakcja
JAJA I PTAKI HODOWLANE
ZAKTUALIZOWANE NORMY HANDLOWE NA JAJA KONSUMPCYJNE
- mgr inż. Elżbieta Anders..................................... 10
HIGIENA I ŻYWIENIE
PTASZYNIEC KURZY, JEGO SZKODLIWOŚĆ I ZWALCZANIE
- Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz.........................22
SPRZĘT I TECHNOLOGIE
PRAKTYCZNE INFORMACJE DOTYCZĄCE OPŁACALNEJ PRODUKCJI BLOJLERÓW część XIV
dr Alina Rachwał................................................40
SPOTKANIA DROBIARSKIE
JAK CO ROKU W ...POZNANIU...............................74
Gęś Europejka
– Krystyna Ziejewska..........................................70
ARTYKUŁY PROMOCYJNE
Elektrosystem...................................................50
Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/