Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450
Szanowni Państwo,
W lipcowym, typowo letnim wydaniu Informatora kontynuujemy tematykę LATA W KURNIKU.
Rozkoszując się wakacyjnym relaksem, nie możemy jednak zapomnieć o tym, iż to co nam sprawia największą przyjemność, u ptaków powodować może największy stres.
Dlatego też w XI części KĄCIKA MŁODEGO FARMERA dr A. Rachwał, zwróci uwagę na problem stresu, na jaki narażone są ptaki podczas upałów. W swoich rozważaniach skupi się na opisie metod zwiększaących ich zdolności adaptacyjne i mobilizujących wewnętrzne rezerwy organizmu, tak by przeciwstawić się niekorzystnemu oddziaływaniu otoczenia.
Okresowy spadek cen jaj poniżej kosztów produkcji zachęca producentów do zaniechania produkcji przez krótki okres (czas przepierzania) i powrotu do niej za kilka tygodni, kiedy to koniunktura na rynku się poprawia. O zjawisku tym szerzej w artykule J. Krawczyk i Z. Sokołowicz.
Ze względu na specyfikę produkcji drobiarskiej, zagrożenia pojawiające się nawet na jednym z jej wielu etapów przyczynić się mogą do chemicznego, fizycznego lub mikrobiologicznego skażenia produktu końcowego. Dlatego też dr K. Połtowicz w swoim artykule „Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w produkcji drobiarskiej oraz systemy ich kontroli” przybliży nam jakże ważną problematykę jakości mikrobiologicznej produktów drobiarskich.
Wszystkim naszym Czytelnikom, Klientom oraz Sympatykom
życzymy udanego wakacyjnego wypoczynku przepełnionego niezapomnianymi wrażeniami...
Redakcja
Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w produkcji drobiarskiej oraz systemy ich kontroli - Dr inż. Katarzyna Połtowicz Dział Genetyki i Hodowli Zwierząt, Instytut Zootechniki, Balice
Produkty drobiowe stanowią istotne źródło potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywnościowego. Ze względu na specyfikę produkcji drobiarskiej, zagrożenia pojawiające się nawet na jednym z jej wielu etapów przyczynić się mogą do chemicznego, fizycznego lub mikrobiologicznego skażenia produktu końcowego. Jakość produktu w dużym stopniu zależy tu nie tylko od higieny przetwarzania i warunków dystrybucji, ale także od jakości materiału genetycznego, warunków chowu ptaków czy jakości paszy. Mikroorganizmy, wywołujące blisko połowę wszystkich schorzeń układu pokarmowego u ludzi, z łatwością przenoszą się z żywego ptaka na produkt finalny, jakim jest mięso drobiowe. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności powinno więc następować w ramach całego łańcucha produkcji żywności, począwszy od produkcji podstawowej aż do przechowywania, transportu, sprzedaży lub dostarczenia jej konsumentowi.
Drobiarski Jubileusz w Zakopanem - X Jubileuszowe Międzynarodowe Sympozjum Drobiarski Zakopane 1-3.06.2006 - Agnieszka Glińska
Na X zakopiańskim zjeździe spotkało się ponad 300 drobiarzy oraz sympatyków branży. Organizatorzy Sympozjum Big Dutchman Polska Sp. z o.o., Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Hartmann Polska Sp. z o.o., Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu, Lohmann Tierzucht GmbH, Opol-Drob Opole Sp. z o.o. stanęli na wysokości zadania, dopinając wszystko na przysłowiowy „ostatni guzik”. „X jubileuszowe spotkanie uważam za otwarte” – tymi słowami goście sympozjum zostali przywitani przez Andrzeja Kamionkę. Powitanie rozpoczęło cykl wykładów i prezentacji, charakteryzujących się bardzo wysokim poziomem oraz bogatą treścią merytoryczną. Zdobyta podczas wykładów wiedza z pewnością przyda się wielu Drobiarzom.
Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/