Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2006
ISSN: 1234-7450
Szanowni Państwo,
Grudzień powoli dobiegał będzie końca....Przed nami nowy 2007 rok. Dobrze więc podsumować to, co wydarzyło się w drobiarstwie w 2006 roku, a zatem zachęcamy do wnikliwej lektury I części artykułu dr K. Świetlik RYNEK DROBIU W 2006 ROKU.
Jedną z najistotniejszych kwestii jest ochrona ptaków przed chorobami oraz wszelkimi niepożądanymi czynnikami środowiska stwarzającymi zagrożenie dla ich bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też o tym szerzej w artykule dr K. Połtowicz o higienie pojenia jako warunku zdrowia i bezpieczeństwa ptaków
.
Dr A. Rachwał zwróci uwagę na problematykę konsekwencji wychowywania ptaków w za wysokiej lub zbyt niskiej temperaturze w stosunku do obowiązujących programów i instrukcji.
W związku z dużą ilością wątpliwości, z jakimi się Państwo stykacie - na nowy rok redakcja Informatora przygotowała niespodziankę. Rozpoczniemy bowiem nową edycję KĄCIK PORAD.
Drodzy Czytelnicy - jeśli nurtują Was jakieś pytania, macie problemy, z którymi chcielibyście się uporać i potrzebujecie porady – bardzo prosimy o kontakt z redakcją.
Redakcja
PRAKTYCZNE INFORMACJE DOTYCZĄCE OPŁACALNEJ PRODUKCJI BROJLERÓW część XV
- Dr inż. Alina Rachwał, Poznań
Producent kurcząt brojlerów musi w pełni zdawać sobie sprawę z konsekwencji wychowywania ptaków w za wysokiej lub zbyt niskiej temperaturze w stosunku do obowiązujących programów i instrukcji. Mając w swoim ręku cały szereg możliwości powinien dążyć do utrzymania odpowiedniej temperatury w całym okresie życia brojlerów, a zwłaszcza w początkowym. Rezultatem takiego działania będą określone korzyści w postaci wysokiego tempa wzrostu kurcząt przy minimalnym zużyciu paszy na 1 kg przyrostu oraz niskiego wskaźnika śmiertelności, a tym samym uzyskanie wysokiej opłacalności produkcji mięsa drobiowego.
IERiGŻ-PIB RYNEK DROBIU W 2006 ROKU
- Krystyna Świetlik
Według danych GUS w 2005 roku wyprodukowano w Polsce 4698,8 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, tj. o 1333,8 tys. ton, czyli o 2,9% więcej niż w 2004 roku. W przeliczeniu na wagę mięsa, tzw. wagę poubojową ciepłą, produkcja ogółem wyniosła 3565,2 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w roku poprzednim o 103,5 tys. ton, tj. o 3,0%. Produkcja żywca wołowego osiągnęła poziom 598,6 tys. ton, tj. o 2,0% mniejszy, a wieprzowego – 2540,0 tys. ton, tj. o 0,1% większy niż w 2004 roku. Produkcja żywca drobiowego ukształtowała się na poziomie 1452,0 tys. ton i w stosunku do roku poprzedniego wzrosła o 11,0%.
Higiena pojenia – warunek zdrowia i bezpieczeństwa ptaków
- Dr inż. Katarzyna Połtowicz, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy
Prowadzenie efektywnej, przynoszącej zysk produkcji drobiarskiej wymaga umiejętności mądrego zarządzania i szczegółowego planowania na każdym etapie prowadzenia stada. Jedną z najistotniejszych kwestii jest ochrona ptaków przed chorobami oraz wszelkimi niepożądanymi czynnikami środowiska stwarzającymi zagrożenie dla ich bezpieczeństwa zdrowotnego. Sprawny monitoring prowadzony przed wystąpieniem chorób jest bowiem mniej kosztowny niż walka ze stwierdzonymi już patogenami
Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/