Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ogólnopolski Informator Drobiarski 9(168) wrzesień 2005

19 września 2005

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Jak co roku we wrześniu czujemy już powiew jesieni, która i tym razem wprowadzi w nas w targową atmosferę . POLAGRA-FOOD w Poznaniu (20-23.IX.2005) zainauguruje targowy sezon. Po niej na początku października (6-9.X.2005) POLAGRA-FARM, na którą z pewnością większość z nas ma intencję się wybrać. Na kolejne spotkanie zapraszamy już do Olsztyna. FERMA BYDŁA, ŚWIŃ I DROBIU odbędzie się 25-27.X.2005.

A o czym będzie można przeczytać we wrześniowym wydaniu Informatora?

Dr Katarzyna Połtowicz opowie o jakości i bezpieczeństwie produktów drobiarskich w artykule Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiowego.

W artykule Marty Polubiec przeczytamy o zabiegu kurtyzacji dzioba w intensywnym chowie kur nieśnych, próbując odpowiedzieć na pytanie - obcinać czy nie obcinać....?

W V części KĄCIKA MŁODEGO FARMERA dr Alina Rachwał szczegółowo przedstawi system zadawania paszy, który jest decydującym czynnikiem o wyniku wychowu w produkcji brojlerów.

O gęsi, która obchodziła swoje święto przeczytamy w sprawozdaniu z imprezy organizowanej przez Iławskie Stowarzyszenie Gęsi.

Kontynuowany będzie cykl - Wieści z laboratorium - prowadzony przez dr n. wet. Romana Jędryczko, w którym dowiemy się o aktualnych wynikach badań z zakresu chorób drobiu.

Życząc satysfakcjonujących targowych spotkań zachęcamy do lektury

Redakcja

  • Ogólnopolskie „Święto Gęsi”- Krystyna Ziejewska
    W dniu 17.07.2005 roku w Biskupcu koło Iławy już po raz drugi zorganizowano Ogólnopolskie „Święto Gęsi”, które wzorem roku ubiegłego miało charakter pikniku połączonego z wystawą rolniczą. Organizatorami tej imprezy było Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi z siedzibą w Szwarcenowie oraz Wójt gminy Biskupiec. honorowy patronat objął Marszałek woj. Warmińsko – Mazurskiego. Celem głównym tej imprezy była promocja mało znanego w naszym kraju mięsa gęsiego, które jest wyśmienitym przysmakiem, ciągle niedocenianym przez rodzimych konsumentów a niezwykle cenionym na Zachodzie Europy.
  • OBCINAĆ CZY NIE OBCINAĆ? – CZYLI KILKA SŁÓW O KANIBALIZMIE I ZABIEGU KURTYZACJI DZIOBA W INTENSYWNYM CHOWIE KUR NIEŚNYCH – M. Polubiec
    W wielko stadnym chowie kur nieśnych od wielu już lat kurtyzacja dzioba jest powszechnie stosowanym zabiegiem profilaktycznym, uważanym za jedną z podstawowych metod zapobiegania kanibalizmowi. Jednak w świetle coraz większego zainteresowania dobrostanem zwierząt gospodarskich, obcinanie dzioba nioskom staje się tematem dyskusji, w której zarówno jej zwolennicy, jak i przeciwnicy mają swoje racje.
  • CZYNNIKI KSZTAŁTUJĄCE JAKOŚĆ MIĘSA DROBIOWEGO – K. Połtowicz
    W wielu rozwiniętych krajach świata o stabilnej gospodarce i wysokim standardzie życia obserwowany jest systematyczny wzrost spożycia mięsa drobiowego przy równoczesnym spadku spożycia mięsa czerwonego. Podobne tendencje zaobserwować można także w naszym kraju gdzie na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat konsumpcja mięsa i przetworów drobiowych istotnie wzrosła i według niektórych szacunków przekroczyła już 20 kg na 1 mieszkańca. Zjawisko to jest wynikiem zwiększającego się od lat zainteresowania problematyką optymalnego odżywiania się spowodowanego m.in. nasileniem chorób cywilizacyjnych w wysokorozwiniętych krajach. W Polsce od dawna prowadzone są badania nad metodami racjonalnego żywienia człowieka. Zakładają one utrzymanie spożycia mięsa na stałym poziomie przy zmianie jego struktury na rzecz mięsa chudego: drobiu i ryb.
  • KĄCIK MŁODEGO FARMERA – Praktyczne informacje dotyczące opłacalnej produkcji brojlerów cz. V – A. Rachwał
    Właściwe rozprowadzanie i podawanie paszy jest w intensywnej produkcji kurcząt brojlerów ważnym czynnikiem decydującym o uzyskiwanym wyniku wychowu i dochodzie. Stąd dużą wagę przywiązuje się do potrzeby zapewnienia ptakom odpowiednio skonstruowanego sprzętu oraz do właściwego dostępu do paszy.
Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/

POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę