Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ogólnopolski Informator Drobiarski 9(156) wrzesień 2004

24 września 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Wrzesień to miesiąc, inaugurujący jesienne spotkania targowe zarówno w Polsce jak i w pozostałych krajach europejskich. Targi SPACE we Francji - rozpoczynające się 14 września „otwierają” sezon targowy roku 2004. Kolejne Targi o międzynarodowym charakterze to POLAGRA FOOD w Poznaniu (21-24 IX). Większość z nas wybiera się na pewno na POLAGRĘ FARM, która rozpoczyna się w tym roku 7.X.

Dwadzieścia dni później, po raz pierwszy w Olsztynie, kolejne spotkanie Ferma Bydła, Świń i Drobiu (26.X.). A w listopadzie - w niemieckim Hanowerze wystawa Euro-Tier (9-12).

Zanim jednak wybierzemy się na te wszystkie imprezy - polecamy Państwu lekturę bieżących artykułów.

Bardzo ciekawy tekst nt. dezynfekcji - dr A. Rachwał; kontynuację tematyki zakwaszaczy - tym razem opracowaną przez dr T. Werteleckiego - jak też wciąż aktualne zagadnienie kokcydiozy, przedstawione przez prof. I. Ziomko.

Życząc owocnych spotkań w gorącym, targowym okresie

Redakcja

  • Myszy i szczury
    Nowoczesne systemy produkcji artykułów spożywczych wymuszają wdrażanie procedur zabezpieczania obiektów produkcyjnych przed szkodnikami, a w szczególności przed gryzoniami. Rolnik też jest producentem produktów spożywczych w prawodawstwie - nazwanych produktami pierwotnymi. Są to produkty gleby, w tym rośliny rosnące w warunkach naturalnych, uprawy roślin, chowu zwierząt, łowiectwa, rybołówstwa morskiego i rybactwa śródlądowego. Jest też definicja produkcji pierwotnej, którą reprezentują producenci rolni. Produkcja pierwotna to: produkcja, chów, uprawa produktów pierwotnych, włącznie ze zbieraniem plonów, łowiectwem, łowieniem ryb, udojem mleka oraz wszystkimi etapami produkcji zwierzęcej przed ubojem, a także zbiorem roślin rosnących w warunkach naturalnych.

  • Szczególna rola dezynfekcji w niszczeniu zarazków chorobotwórczych na fermach drobiu
    Przerwanie łańcucha biologicznego zakażania stanowi niezmiernie istotny czynnik wywierający duży wpływ na wyniki uzyskiwane w tuczu brojlerów i w produkcji jaj. Po odstawionym do rzeźni stadzie mogą pozostać na fermie zarazki chorobotwórcze, szczególnie groźne dla nowo wstawionych piskląt. Dokładne sprzątanie, mycie i odkażanie, a potem co najmniej 7.-10. dniowa przerwa przy czystym i pustym kurniku - powoduje zniszczenie zarazków.

  • Bezpieczeństwo jakościowe środków żywienia drobiu przy zastosowaniu kwasów organicznych i ich soli
    Jednym z najistotniejszych ogniw w wytwarzaniu i kształtowaniu bezpiecznych dla konsumentów produktów drobiarskich - jest zapewnienie właściwego statusu zdrowotnego ptaków, osiąganego między innymi poprzez żywienie ich tzw. „bezpiecznymi paszami”. Przytoczone pojęcie „bezpieczne pasze”, często nadużywane medialnie, w aspekcie praktycznym stanowi daleko idący skrót myślowy, u podstaw którego leży między innymi właściwa czystość chemiczna oraz mikrobiologiczna i mykologiczna materiałów paszowych oraz już wytworzonych pasz.

  • Kokcydioza kurcząt-problem ciągle aktualny
    Kokcydioza kurcząt występuje na całym świecie i mimo znacznego postępu w technologii chowu fermowego oraz stosowania coraz skuteczniejszych metod zwalczania, nadal przynosi straty ekonomiczne, na które składają się zmniejszone przyrosty masy ciała, gorsze wykorzystanie paszy, śmiertelność, programy profilaktyczne i leczenie.

  • Polskie nazewnictwo w Unijnych normach handlowych na mięso drobiowe i jaja
    Wszystkie akty prawne Unii Europejskiej uchwalone przez Radę, Komisji lub Parlament Europejski są publikowane w Dzienniku Urzędowym WE serii L w wersjach językowych danego państwa. Niektóre postanowienia dokumentów unijnych zawierają jednak określenia wyrażone we wszystkich językach państw członkowskich. Taki przypadek wystąpi¸ w rozporządzeniach o jakości handlowej jaj i mięsa drobiowego, gdzie w językach 15 państw członkowskich podaje się określenia do wyrażenia informacji, jakie powinny lub mogą być umieszczane na opakowaniach mięsa drobiowego lub jaj konsumpcyjnych. W związku z rozszerzeniem o nowe państwa członkowskie, Komisja Unii Europejskiej uchwaliła niezbędne zmiany w rozporządzeniach o jakości handlowej obu produktów, uwzględniając słownictwo nowych członków.

  • Pokaz najnowoczećniejszych urządzeń Kovobel w Trencinie
    Przedsiębiorstwo KOVOBEL, vyrobni druzstvo z Republiki Czeskiej, od lat będące liderem na rynku klatek dla niosek w Polsce, w dniach 23-24.06.2004 r. tradycyjnie zorganizowało spotkanie hodowców kur z Polski, Czech, Słowacji i Węgier. Tym razem spotkanie odbyło się na fermie Agrokombinatu Trencin, Velke Bierovce na Słowacji, a jego głównym punktem był pokaz najnowocześniejszego urządzenia technologicznego serii SKN-O.

  • Tekst promocyjny firmy Top
    Przedstawiamy przenośne urządzenie do znakowania jaj zgodne z wszelkimi wymogami Unii Europejskiej, dyrektywy: 94/36/EC z dnia 30.06.94 r., 95/2/EC z dnia 20.02.95r.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: www.drobiarski.com.pl


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę