OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ogólnopolski Informator Drobiarski 9(156) wrzesień 2004

24 września 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Wrzesień to miesiąc, inaugurujący jesienne spotkania targowe zarówno w Polsce jak i w pozostałych krajach europejskich. Targi SPACE we Francji - rozpoczynające się 14 września „otwierają” sezon targowy roku 2004. Kolejne Targi o międzynarodowym charakterze to POLAGRA FOOD w Poznaniu (21-24 IX). Większość z nas wybiera się na pewno na POLAGRĘ FARM, która rozpoczyna się w tym roku 7.X.

Dwadzieścia dni później, po raz pierwszy w Olsztynie, kolejne spotkanie Ferma Bydła, Świń i Drobiu (26.X.). A w listopadzie - w niemieckim Hanowerze wystawa Euro-Tier (9-12).

Zanim jednak wybierzemy się na te wszystkie imprezy - polecamy Państwu lekturę bieżących artykułów.

Bardzo ciekawy tekst nt. dezynfekcji - dr A. Rachwał; kontynuację tematyki zakwaszaczy - tym razem opracowaną przez dr T. Werteleckiego - jak też wciąż aktualne zagadnienie kokcydiozy, przedstawione przez prof. I. Ziomko.

Życząc owocnych spotkań w gorącym, targowym okresie

Redakcja

  • Myszy i szczury
    Nowoczesne systemy produkcji artykułów spożywczych wymuszają wdrażanie procedur zabezpieczania obiektów produkcyjnych przed szkodnikami, a w szczególności przed gryzoniami. Rolnik też jest producentem produktów spożywczych w prawodawstwie - nazwanych produktami pierwotnymi. Są to produkty gleby, w tym rośliny rosnące w warunkach naturalnych, uprawy roślin, chowu zwierząt, łowiectwa, rybołówstwa morskiego i rybactwa śródlądowego. Jest też definicja produkcji pierwotnej, którą reprezentują producenci rolni. Produkcja pierwotna to: produkcja, chów, uprawa produktów pierwotnych, włącznie ze zbieraniem plonów, łowiectwem, łowieniem ryb, udojem mleka oraz wszystkimi etapami produkcji zwierzęcej przed ubojem, a także zbiorem roślin rosnących w warunkach naturalnych.

  • Szczególna rola dezynfekcji w niszczeniu zarazków chorobotwórczych na fermach drobiu
    Przerwanie łańcucha biologicznego zakażania stanowi niezmiernie istotny czynnik wywierający duży wpływ na wyniki uzyskiwane w tuczu brojlerów i w produkcji jaj. Po odstawionym do rzeźni stadzie mogą pozostać na fermie zarazki chorobotwórcze, szczególnie groźne dla nowo wstawionych piskląt. Dokładne sprzątanie, mycie i odkażanie, a potem co najmniej 7.-10. dniowa przerwa przy czystym i pustym kurniku - powoduje zniszczenie zarazków.

  • Bezpieczeństwo jakościowe środków żywienia drobiu przy zastosowaniu kwasów organicznych i ich soli
    Jednym z najistotniejszych ogniw w wytwarzaniu i kształtowaniu bezpiecznych dla konsumentów produktów drobiarskich - jest zapewnienie właściwego statusu zdrowotnego ptaków, osiąganego między innymi poprzez żywienie ich tzw. „bezpiecznymi paszami”. Przytoczone pojęcie „bezpieczne pasze”, często nadużywane medialnie, w aspekcie praktycznym stanowi daleko idący skrót myślowy, u podstaw którego leży między innymi właściwa czystość chemiczna oraz mikrobiologiczna i mykologiczna materiałów paszowych oraz już wytworzonych pasz.

  • Kokcydioza kurcząt-problem ciągle aktualny
    Kokcydioza kurcząt występuje na całym świecie i mimo znacznego postępu w technologii chowu fermowego oraz stosowania coraz skuteczniejszych metod zwalczania, nadal przynosi straty ekonomiczne, na które składają się zmniejszone przyrosty masy ciała, gorsze wykorzystanie paszy, śmiertelność, programy profilaktyczne i leczenie.

  • Polskie nazewnictwo w Unijnych normach handlowych na mięso drobiowe i jaja
    Wszystkie akty prawne Unii Europejskiej uchwalone przez Radę, Komisji lub Parlament Europejski są publikowane w Dzienniku Urzędowym WE serii L w wersjach językowych danego państwa. Niektóre postanowienia dokumentów unijnych zawierają jednak określenia wyrażone we wszystkich językach państw członkowskich. Taki przypadek wystąpi¸ w rozporządzeniach o jakości handlowej jaj i mięsa drobiowego, gdzie w językach 15 państw członkowskich podaje się określenia do wyrażenia informacji, jakie powinny lub mogą być umieszczane na opakowaniach mięsa drobiowego lub jaj konsumpcyjnych. W związku z rozszerzeniem o nowe państwa członkowskie, Komisja Unii Europejskiej uchwaliła niezbędne zmiany w rozporządzeniach o jakości handlowej obu produktów, uwzględniając słownictwo nowych członków.

  • Pokaz najnowoczećniejszych urządzeń Kovobel w Trencinie
    Przedsiębiorstwo KOVOBEL, vyrobni druzstvo z Republiki Czeskiej, od lat będące liderem na rynku klatek dla niosek w Polsce, w dniach 23-24.06.2004 r. tradycyjnie zorganizowało spotkanie hodowców kur z Polski, Czech, Słowacji i Węgier. Tym razem spotkanie odbyło się na fermie Agrokombinatu Trencin, Velke Bierovce na Słowacji, a jego głównym punktem był pokaz najnowocześniejszego urządzenia technologicznego serii SKN-O.

  • Tekst promocyjny firmy Top
    Przedstawiamy przenośne urządzenie do znakowania jaj zgodne z wszelkimi wymogami Unii Europejskiej, dyrektywy: 94/36/EC z dnia 30.06.94 r., 95/2/EC z dnia 20.02.95r.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: www.drobiarski.com.pl


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Brak komentarzy
05 maja

8℃

1016 hPa

16 km/h

wto
13℃

śro
13℃

czw
12℃

Wrocław
5 maja

8℃

1016 hPa

16 km/h

wto
13℃

śro
13℃

czw
12℃

Wrocław
...Wesoło w maju ze słowikiem w gaju...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
AGRO-SORBa-KRIRa-KRUSAAA_SEJM_RPLASY_FSC

Kto zostanie Prezydentem RP_2025

Aby polskim rolnikom żyło się lepiej to Kto powinien zostać Prezydentem Polski! Kto, będąc Prezydentem RP nie zapomni o polski Rolniku!

Karol Nawrocki
Sławomir Mentzen
Marek Jakubiak
Artur Bartoszewicz
Szymon Hołownia
Rafał Trzaskowski
Magdalena Biejat
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę