Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ogólnopolski Informator Drobiarski 8(155) sierpień 2004

6 sierpnia 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Sierpień zwykle sygnalizuje koniec lata. W tym roku jednak, wszyscy dopiero w sierpniu na to zapowiadane lato czekamy. W związku z tym kontynuujemy w naszym Informatorze temat LATA W KURNIKU. Z letnich tematów proponujemy Państwu bardzo ważne zagadnienie wody pitnej dla kur, które omawia pani Alina Rachwał jak też firma Trouw Nutrition. Z tematem wody blisko związany jest temat zakwaszaczy. Pan Piotr Bugajak omawia rolę zakwaszaczy w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego na stronach 48-52 tego wydania. W lipcu zapowiadaliśmy wydrukowanie artykułu nt. programów świetlnych. Dotrzymaliśmy obietnicy i prezentujemy ten artyku¸ na stronach 64-75 obecnego wydania. Okres letni to również intensywny rozwój insektów i pasożytów dręczących tak człowieka jak i ptaki. Pleśniakowiec lśniący jak słyszymy od drobiarzy - ostatnio mocno niepokoi. Jak go zwalczać - przeczytacie Państwo na stronach 43-46 tej edycji.

Życzymy słonecznego sierpnia
Redakcja

  • Woda pitna dla kur niosek
    Zapotrzebowanie ptaków na wodę zależy od wielu czynników, z których najważniejsze to: mikroklimat, system żywienia, technologia utrzymania i genotyp. Kury rasy Leghorn i Rhode Island Red mają dziedzicznie uwarunkowaną skłonność do nadmiernego spożywania wody, co prowadzi do zwiększonego spożycia paszy, przy analogicznej z innymi rasami lub liniami nieśności.

  • Nowa metoda profilaktyki kokcydiozy w stadach brojlerów kurzych
    Mimo wielu prób opracowania skutecznego programu zapobiegania, kokcydioza pozostaje nadal chorobą o bardzo dużym znaczeniu ekonomicznym w intensywnej produkcji drobiarskiej. Zagrożenie tą inwazją jest szczególnie duże u kurcząt rzeźnych utrzymywanych na ściółce. Brak jest szczegółowych danych, ale jak się sądzi, roczne straty w kraju z powodu kokcydiozy można by optymistycznie szacować na około 120 milionów polskich złotych! Aktualnie produkcja drobiu rzeźnego jest na granicy opłacalności, zatem straty, jakie przynosi kokcydioza muszą być brane pod uwagę przez wszystkich producentów.

  • Pleśniakowiec lśniący - groźny szkodnik
    Pleśniakowiec lśniący ( Alphitobius diaperinus ) jest chrząszczem z rodziny czarnuchowatych (Tenebrionidae), który przywędrował do Stanów Zjednoczonych z paszą importowaną z krajów tropikalnych. W krajach tych występował on w większych populacjach w warunkach naturalnych, najczęściej w gniazdach ptaków, w butwiejącej kukurydzy, słomie i tym podobnych miejscach. Pod koniec lat 50 dwudziestego wieku pleśniakowiec lśniący stał się już poważnym problemem dla producentów brojlerów we wschodniej części Stanów Zjednoczonych, gdzie licznie występował w kurnikach i indycznikach. Do Europy szkodnik ten przedostał się na początku lat 60. wraz ze sprowadzoną z USA paszą. W Polsce do końca lat 70. spotykany był sporadycznie. Liczebność jego gwałtownie wzrosła pod koniec lat 80.

  • Zakwaszacze i ich rola w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego
    Układ pokarmowy ptaków odgrywa w przypadku produkcji drobiu podstawową rolę. Prawidłowe jego funkcjonowanie ma decydujące znaczenie w tempie przyrostów, ilości i wielkości znoszonych jaj oraz jakości uzyskiwanych produktów mięsnych pochodzenia drobiowego.

  • Zasady komponowania i stosowania programów świetlnych
    Produktywność stada, jakość produktu (jaj towarowych, wylęgowych i piskląt) zależy nie tylko od stanu zdrowotnego stada, ale także od managementu w przedsiębiorstwie. Pod pojęciem prawidłowego managementu każdy rozumie co innego - dla każdego z nas są to różne czynniki.

  • ODPOWIEDZI NA PYTANIA CZYTELNIKîW

  • Przepisy regulujące znakowanie jaj wylęgowych
    W odniesieniu do jaj wylęgowych w Unii Europejskiej obowiązują przepisy zawarte w Rozporządzeniu Rady nr 2782/75/EEC z 29 października 1975 r. w sprawie produkcji i wprowadzania na rynek jaj wylęgowych i piskląt drobiu gospodarskiego oraz w Rozporządzeniu Komisji nr 1868/77/EEC z dnia 29 lipca 1977 r. okrećlające przepisy szczegółowe do Rozporządzenia nr 782/75/EEC.

  • DROBIARSKIE SPOTKANIA

  • O czym mówiono w kuluarach Światowego Kongresu Drobiarskiego Istambuł - 2004
    W dniach 8 do 13 czerwca 2004 roku w Istambule (Turcja), odbył się 22 Światowy Kongres Drobiarski. To wydarzenie na światową skalę, organizowane jest zawsze przez Światowe Stowarzyszenie Wiedzy Drobiarskiej (WPSA) co 4 lata. W tym roku, do Istambułu zjechało z całego świata ponad 2 tysiące zaangażowanych w problemy drobiarskie pracowników naukowych, producentów jaj i mięsa drobiowego oraz różnego rodzaju specjalistów i biznesmenów związanych z drobiarską branżą. Obrady Kongresu przebiegały w nowocześnie urządzonym i wspaniale do tego celu przygotowanym Centrum Kongresowo-Wystawowym, znajdującym się w sercu dzielnicy pełnej hoteli o wysokim standardzie, ośrodków kulturalnych, biznesowych i handlowych.

  • ARTYKUŁY PROMOCYJNE

  • Artykuł Promocyjny firmy TROUW Nutrition
    Recepta na biologicznie czystą wodę
    W ciągu ostatnich lat znacznie poprawiła się jakość paszy podawanej zwierzętom. Duży wpływ miał na to zakaz stosowania niektórych dodatków paszowych, jak i intensywna kontrola jakości surowców oraz gotowego produktu. W mieszalniach pasz wdrożono systemy jakoćci m.in. HACCP, który kontroluje punkty krytyczne (możliwość zanieczyszczenia paszy) w procesie produkcji. Obecnie w wielu krajach certyfikaty HACCP posiadają także właściciele ferm.

  • Artykuł promocyjny firmy Lab-El
    Urządzenia i systemy firmy LAB-EL również w stacjach hodowli drobiu
    Zmiany, jakie zachodzą w Polsce wynikające z harmonizowania przepisów prawnych i normatywnych na zgodność z obowiązującymi w Unii Europejskiej, sięgają również procesów hodowlanych w tym hodowli drobiu. Procesy zachodzące w hodowli są kontrolowane i sterowane tak, aby spełnione zostały wymagania specyficzne dla odpowiedniego jej rodzaju. Podstawowym aktem prawnym w tej kwestii jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 września 2003 w sprawie minimalnych warunków utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr. 167 poz. 1629).

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: www.drobiarski.com.pl


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę