aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski 7(166) lipiec 2005

12 sierpnia 2005

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Tematem przewodnim lipcowego wydania Informatora Drobiarskiego jest LATO W KURNIKU.

Letnia pora jest czasem odpoczynku i wytchnienia dla spracowanych rąk i napiętych mięśni. Czas relaksu...

Jednak większość naszych Czytelników w doskonale wie, że przerwa w produkcji drobiarskiej oznacza tylko jedno - przygotowanie do następnego sezonu.

Tak jest na Fermie Niosek w Milewie u Pana Jana Dziewulskiego, dla którego przerwa w produkcji jaj jest czasem instalacji nowoczesnych gniazd automatycznych i przygotowaniem do wprowadzenia młodych kurek (więcej w art. Ferma przyszłości - str. 60).

Zdamy relację z IX Sympozjum Drobiarskiego w Zakopanem (str. 10) oraz opowiemy w znaczeniu jakości wody w hodowli drobiu (art. A. Rachwał - Higiena pojenia ptaków, str. 32).

W III cz. KĄCIKA MŁODEGO FAMRMERA - A. Rachwał¸ opowie o znaczeniu jakości powietrza na fermie.

Zachęcamy również do lektury Informatora Weterynaryjnego - w lipcowym numerze ukaże się m.in. artykuł prof. A. Wieliczko Salmonellozy drobiu - możliwości immunoprofilaktyki.

Wszystkim naszym Czytelnikom i Klientom wybierającym się na wakacje życzymy wspaniałej pogody i naprawdę efektywnego wypoczynku.

Redakcja

  • SPOTKANIA
    Drobiarstwo dziś i jutro - IX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie, Zakopane.
    Już po raz dziewiąty polscy Drobiarze mieli sposobność spotkania się na Międzynarodowym Sympozjum Drobiarskim w Zakopanem. Tym razem mogli pogłębili swoją wiedzę z zakresu nowoczesnego marketingu jaj oraz wykorzystania funduszy unijnych w branży drobiarskiej.
  • JAJA I PTAKI HODOWLANE
    „Wykorzystanie suszonych ubocznych produktów roślinnych jako dodatku w żywieniu kur nieśnych poprawiające jakość jaj spożywczych” - J. Krawczyk i wsp.
    Wytłoki roślinne będące produktem ubocznym przemysłu zielarskiego lub spożywczego i niewłaściwie wykorzystane mogą zanieczyszczać środowisko naturalne. Z punktu widzenia ochrony środowiska najlepszym sposobem zagospodarowania tych produktów jest wykorzystanie ich w żywieniu zwierząt. Niektóre z nich zawierające naturalne barwniki (karotenoidy) po wysuszeniu mogą stanowić dodatek do pasz dla kur nieśnych, poprawiający skutecznie intensywność barwy żółtka jaja. Naturalnymi źródłami karotenoidów są m.in., lucerna, koniczyna, marchew, pomidory, kukurydza, papryka oraz niektóre zioła (nagietek, pokrzywa, tatarak). Wzbogacenie paszy w naturalne barwniki można uzyskać albo poprzez zestawienie jej z komponentów bogatych w substancje barwiące lub zastosowaniu dodatków barwiących.
  • ARTYKUŁ PROMOCYJNY
    „Nowy wysokoefektywny produkt z Danii przeciwko biegunce”
    W ubiegłym roku firma DiaPharm wprowadził na rynek polski stosowany w Danii już od ponad 50 lat ekologiczny produkt przeciwko biegunce. Obecnie współpracuje z wieloma gospodarstwami rolnymi, lekarzami weterynarii oraz punktami sprzedaży.
  • HIGIENA I ŻYWIENIE
    „Higiena pojenia ptaków” - A. Rachwał
    W higienie pojenia ptaków bardzo ważna jest nie tylko ilość wody i sposób jej podawania, ale także jakość wody. Zarówno niedostatek, nadmiar oraz nieodpowiednia jej jakość rzutują wyraźnie na zdrowotność i produkcyjność drobiu.
  • SPRZĘT I TECHNOLOGIE
    KĄCIK MŁODEGO FARMERA – „Praktyczne informacje dotyczące opłacalnej produkcji brojlerów cz. III” - A. Rachwał
    Sukces i osiąganie zysków z tuczu kurcząt mięsnych zależy od dobrze zaplanowanego systemu chowu, uwzględniającego wszystkie elementy cyklu produkcyjnego, a przede wszystkim przygotowanie miejsca wychowu ptaków, sprawną ich obsługę, zabiegi profilaktyczne i utrzymanie stada wraz z wyposażeniem kurnika w czystości i higienie.
  • „Ferma przyszłości”
    20 lipca 2005 na zaproszenie firmy Kovobel, redakcja Informatora Drobiarskiego gościła na Fermie Niosek Jana Dziewulskiego w Milewie k. Kałuszyna. Pan Dziewulski jako pierwszy producent jaj w Polsce zdecydował¸ się na zainstalowanie gniazd z mechanicznym zbiorem jaj i taśmowym usuwaniem pomiotu. Gniazda automatyczne KOVOBEL z uchylną podłogą do ściółkowej hodowli nioski towarowej, nie tylko usprawniają produkcję i zbiór jaj konsumpcyjnych, ale również w higieniczny i szybki sposób pozwalają na usuwanie pomiotu.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę