aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski 6(165) czerwiec 2005

8 czerwca 2005

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,
Wreszcie ciepło i zielono za oknem, a wielkimi krokami zbliża się okres wakacyjny. Niestety nie wszyscy w pełni będą mogli skorzystać z dobrodziejstw lata.

Dla Drobiarzy jest to okres intensywnej pracy. Tematem przewodnim czerwcowego wydania Informatora jest Przetwórstwo mięsa i jaj.

Kontynuujemy również porady w Kąciku Młodego Farmera dotyczące budowy fermy dla brojler—w - tym razem A. Rachwał¸ pisze o prawidłowym oświetleniu i wentylacji na fermie.

O problemach z insektami oraz metodach ich zwalczania w obiektach inwentarskich, przeczytamy w artykule Dr Tadeusza Bakuły.

W drodze wyjątku publikujemy list pewnej rodziny, która za naszym pośrednictwem zwraca się o pomoc w dofinansowaniu rehabilitacji swojej ciężko chorej córki Kasi. Wszystkich Państwa, którzy mają możliwość finansowego wsparcia leczenia dziewczynki - uprzejmie prosimy o wpłaty na podany numer konta (Szczegóły - strona 8).

Serdecznie zachęcamy również Państwa do lektury Informatora Weterynaryjnego, którego 3 numer ukaże się w miesiącu lipcu.

W tym wydaniu, m.in. prof. Wieliczko przybliży Immunoprofilaktykę Salmonelloz u drobiu.

Życzymy miłej lektury
Redakcja

  • Certyfikowana - proekologiczna produkcja drobiu - A. Rutkowski
    Fakt ujawnienia w ostatnich latach ognisk choroby szalonych krów i pryszczycy spowodowany znaczny wzrost zainteresowania opinii publicznej zagadnieniami związanymi z produkcją zwierzęcą. Rozpoczęto szeroką i niekiedy emocjonalną dyskusję nad celowością i bezpieczeństwem stosowania niektórych pasz w żywieniu zwierząt. Pierwszym owocem tych dyskusji było wprowadzenie zakazu stosowania mączek mięsnych i mięsno-kostnych. Coraz częściej poruszana jest również kwestia wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu, obowiązuje on już w niektórych państwach, (Szwecja, Dania, Portugalia). Kraje Unii Europejskiej i państwa kandydujące w tym również Polska, jak na razie zmniejszy się ilość preparatów dopuszczonych do stosowania jako antybiotykowe stymulatory wzrostu.

  • Alternatywne stymulatory wzrostu - ARTYKUŁ PROMOCYJNY
    Firma Ekspol zajmuje się produkcją nowoczesnych dodatków paszowych. W ostatnim okresie intensywnie pracujemy nad kompleksowymi preparatami, które mogłyby w przyszłości zastąpić szkodliwe (antybiotykowe) stymulatory wzrostu stosowane w paszach. Produkty te będą całkowicie nieszkodliwe i wpłyną korzystnie na wyniki produkcyjne.

  • chrona przed szkodnikami - ARTYKUŁ PROMOCYJNY
    Ponad 11 lat temu grupa osób zajmujących się usługami z zakresu dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji podjęta inicjatywę powołania do życia ogólnopolskiej organizacji nadając jej nazwę Polskie Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji. Główne zadania jakie podjęło Stowarzyszenie to: doskonalenie zawodowe swoich członków, promowanie ich działalności, współpraca z władzami i placówkami naukowymi, podnoszenie rangi zawodu oraz zdobywanie informacji o nowych technologiach, ośrodkach i aktualnych przepisach prawnych. W ostatnich latach rola usług ddd nabiera coraz większego znaczenia w ochronie zdrowia publicznego w tym, w produkcji bezpiecznej żywności na każdym etapie jej wytwarzania.

  • Ochrona obiektów inwentarskich (ferm drobiu) przed szkodnikami - T. Bakuła, M. Podlipska
    Problem szkodników w zakładach (gospodarstwach, fermach) produkujących żywność znalazł¸ swoje odzwierciedlenie w przepisach prawnych. Obowiązująca ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11 maja 2001 r. (Dz. U. Nr 63 poz. 634 2001 r.) ze zmianami z dnia (24.07.2002 Dz. U. Nr 135, poz. 1145; 30.10.2003 Dz. U. Nr 208, poz. 2019 i 2020) (zgodna z Rozporządzeniem Rady Europy 178/2002) wprowadza nowe rozwiązania w zakresie zapewnienia jakości zdrowotnej środków spożywczych. Producent żywności musi wykazać i udokumentować, że proces jej produkcji jest bezpieczny od zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych. Stan taki mają zapewnić systemy jakościowe takie jak: GHP - Dobra Praktyka Higieniczna, GMP - Dobra Praktyka Produkcyjna, i HACCP - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych.

  • Certyfikowane drobiarskie produkty markowe, np. Jajo śniadaniowe S. Wężyk
    Od kilku lat, a szczególnie od dnia (1 maja 2004 r.) integracji Polski z krajami Unii Europejskiej, w rozmowach między producentami jaj czy żywca drobiowego, coraz częściej pojawia się, odmieniane na rożne sposoby słowo certyfikacja, certyfikowany, certyfikat oraz marka produktu lub markowy produkt. W zasadzie nie byłoby nic w tym dziwnego, gdyby nie fakt, że w wyniku narastających żądań konsumenta w odniesieniu do cech jakości nie tylko produktów codziennego użytku lecz do żywności, każdy markowy produkt przeznaczony do obrotu handlowego, zgodnie z prawodawstwem unijnym, musi mieć certyfikat, przyznany w wyniku dosyć żmudnej procedury.

  • KĄCIK MŁODEGO FARMERA: Praktyczne Informacje dotyczące opłacalnej produkcji brojlerów - A. Rachwał
    Współczesne metody chowu drobiu, a szczególnie brojlerów, oparte są głównie na utrzymywaniu ptaków w pomieszczeniach zamkniętych, zapewniających optymalne warunki środowiskowe. Stąd budynki dla nich powinny by¸ ogrzewane i klimatyzowane.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę