Ogólnopolski Informator Drobiarski 5(140) maj 2003
6 maja 2003
W numerze:
Bezpieczna żywność to często poruszany temat również w drobiarstwie. Zagrożenie życia i zdrowia człowieka związane z wystąpieniem różnych wirusów i bakterii wyczuliłby społeczeństwo na to jak i co jedzą. Przemysł drobiarski świadomy tego porblemu nie stoi obojętnie wobec zagrożeń jakie niosą drobnoustroje. Stara się zabezpieczać zwierzęta przed chorobami już na początku procesu produkcyjnego, a także i podczas jego trwania. O zakażeniach drobnoustrojami pisze w swoim artykule lek. wet. Piotr Bugajak
Temat bezpiecznej żywności dziś i po przystąpieniu do Unii omawia prof.Stanisław Wężyk
Aby sprawnie diagnozowac choroby i skutecznie je leczyć bądź im zapobiegać - potrzebne są sprawnie działające labolatoria. Pomoże im w tym System Zapewniania Jakości. O zasadności wprowadzenia go pisze pan Henryk Szubstarski
Jak wiadomo muchy są bardzo "skutecznymi" roznosicielami różnych bakterii. O ich zwalczaniu w kurnikach i nie tylko pisze prof. Stanisław Ignatowicz