Szanowni Państwo, Mili Czytelnicy,
w tym roku niewielu z nas już na początku marca myśli o Wielkanocy, którą obchodzić będziemy w kwietniu...Mimo, to, w Informatorze Drobiarskim – niespodzianka, już w marcu przekazujemy w Państwa ręce wyjątkowe świąteczne i pachnące wiosną wydanie, aby zdążyć z życzeniami na czas....
Za nami ostatki, zwane także mięsopustem, pełne zabaw i radości. A przed nami Święta Wielkanocne, które obok Bożego Narodzenia, są najpiękniejszym i najbardziej rodzinnym okresem. Póki, co wokół nas kryzysowe realia...Na giełdach towarowych handel drobiem dość mizerny.
Mimo coraz niższych cen, kontrahentów wciąż ubywa. Przetwórcy wolą kupować w sprzedaży bezpośredniej u stałych dostawców, niż szukać surowca na giełdach. Z jednej strony mają wtedy większą możliwość negocjowania cen, z drugiej, kupują tylko tyle surowca ile im potrzeba.
Drożej nikt nie chce płacić. Przy niskiej konsumpcji, z jaką boryka się teraz branża spożywcza, krajowi przetwórcy nie są w stanie kupić rosnącej nadwyżki surowca. A na zagranicznych kontrahentów nie ma, co liczyć, bo praktycznie zaprzestali oni składania zamówień.
Mimo tego, że w branży nie jest tak dobrze, jak byśmy sobie tego życzyli, nie zapominajmy, że przed nami bardzo wyjątkowy czas. Towarzyszyć nam będzie rozkwitająca do życia przyroda i wiosenny, słoneczny optymizm.
Zachęcamy do lektury artykułów prof. S. Ignatowicza, dr A. Rachwał oraz K. Ziejewskiej.
Na cały okres oczekiwania oraz nadchodzące Święta przyjmijcie Państwo życzenia:
Słońca, śpiewu ptaków i spokoju duszy, pogodnych przygód i radosnych spotkań
Niech radość Wielkanocy napełni nasze serca nadzieją i obfitością
Niech otoczy nas szczególną tradycją i nowymi szczęśliwymi przeżyciami,
Ale przede wszystkim niech podniesie nas na duchu i wypełni nas radością
Oby wszystko spełniło się szybko ...
Redaktor Naczelna
Agnieszka Bacławska8232350
1