Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ogólnopolski Informator Drobiarski 11(158) listopad 2004

9 listopada 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania:
2004

ISSN:
1234-7450

Szanowni Państwo,

W wirze Targowych spotkań oddajemy w Państwa ręce listopadowe wydanie Informatora Drobiarskiego. Właśnie dobiega końca I olsztyńska edycja Targów: Ferma Bydła, Świń i Drobiu, o której szerzej napiszemy w kolejnym numerze. Przed nami jeszcze niemieckie Targi Euro Tier (9-12 XI), a za nami już poznańska Polagra Farm - reportaż z niej znajdziecie Państwo na stronie 56. Tematem przewodnim listopadowego wydania są brojlery, więc wszystkich zainteresowanych kierujemy na strony weterynaryjne, gdzie dowiedzą się Państwo o chorobach występujących u tego rodzaju drobiu. Pan Bugajak napisał o Zakażeniach wirusowych układu pokarmowego u kurcząt brojlerów (str. 34), a pan Szeleszczuk opisał chorobę Gumboro (str. 48). Większość chorób drobiu wywołanych jest niewłaściwym stanem podłoża. O drobnoustrojach w ściółce pisze pani Rachwał, na stronie 40 tego wydania.

Życzymy przyjemnej lektury

P.S. Pragniemy Państwa poinformować, że w październiku zakończyliśmy współpracę z naszą długoletnią koleżanką redakcyjną Joanną Bogacką - redaktor naczelną. Z tego miejsca chcielibyśmy jej serdecznie podziękować za długoletnią pracę, wkład i zaangażowanie w tworzenie Informatora Drobiarskiego. Życzymy powodzenia i mnóstwa sukcesów w dalszej pracy zawodowej.

Redakcja

  • Międzynarodowe Targi Rolnicze Polagra-Farm 2004
    Tradycją już stała się obecność naszej redakcji na Międzynarodowych Targach Rolniczych Polagra Farm w Poznaniu. Tegoroczne targi, które odbyły się w dniach
    7-10 października, zgromadziły czołówkę firm związanych z branżą drobiarską w hali 15 b. Z przykroćcią jednak stwierdzamy, iż z roku na rok coraz mniejsza ilość wystawców pojawia się na targach. Jednak te firmy, które zdecydowały się na udział, jak zwykle prezentowały swoje produkty i urządzenia w doskonale zaprojektowanych stoiskach.

  • Nagrody dla Hubbarda
    Firma Hubbard Polska Sp. z o.o. otrzymała dyplom czempiona oraz złoty medal za stada prarodzicielskie kur mięsnych Flex i F15 na tegorocznej XIX Krajowej Wystawie Zwierząt Hodowlanych zorganizowanej w dniach 7-10.10.2004 w ramach Targów Polagra Farm w Poznaniu.

  • Wartość odżywcza paszy a jakość tuszek kurcząt brojlerów - A. Rachwał
    Starania hodowców kurcząt brojlerów nie ograniczają się obecnie tylko do uzyskiwania dużej masy ciała ptaków i zwiększania ich wydajności, lecz dotyczą także jakości tuszek. Dużą wagę przywiązuje się przede wszystkim do wzrostu udziału mięśni piersiowych, tzw. mięsa chudego, powszechnie uznawanego za najbardziej wartościowe.

  • Zakażenia wirusowe przewodu pokarmowego brojlerów - P. Bugajak
    Układ pokarmowy złożony jest z kilku odcinków, które różnią się między sobą swoja funkcją. Organami związanymi czynnościowo, a mającymi bezpośredni wpływ na jego funkcjonalność są: wątroba, trzustka, śledziona oraz cała sieć naczyń krwionośnych i gałązek układu nerwowego. Gdy cały ten system pracuje bez zakłóceń, daje on stałą gwarancję przyrastania masy ciała tuczonych ptaków. Wszystkie przemiany biochemiczne zachodzą wewnątrz światła jelit, utrzymanie homeostazy w tym środowisku jest jednym z głównych czynników opłacalności.

  • Drobnoustroje w ściółce - A. Rachwał
    Głęboka ściółka znalazła szerokie zastosowanie, ponieważ wpływa dodatnio na zdrowotność i produkcyjność drobiu. U ptaków zwiększa się ilość hemoglobiny, erytrocytów, leukocytów, a także rezerwa alkaliczna krwi. Nieśność i przyrosty masy ciała są znaczne. Uzyskuje się mniejszą ilość jaj z uszkodzonymi skorupami. Mikroklimat pomieszczeń nie ogrzewanych i słabo wentylowanych ulega polepszeniu, temperatura może wzrosnąć nawet o 3 O C, zmniejsza się w powietrzu zawartość gazów szkodliwych dla zdrowia.

  • Szczepy wariantowe wirusa choroby Gumboro. Nowe zagrożenie? - P. Szeleszczuk
    Od kilku miesięcy w wielu rejonach kraju lekarze praktycy odnotowują problemy z pogorszającą się skutecznością szczepień przeciwko chorobie Gumboro u kurcząt brojlerów. Na fermach, w których nie było dotychczas problemów zdrowotnych z tą chorobą pojawiają się objawy kliniczne u 3-5 tyg. ptaków, którym towarzyszą upadki, niekiedy dość wysokie. W chwili obecnej trudno jest rozstrzygnąć, jaka jest ostateczna etiologia tych przypadków, ale coraz częściej pojawia się pytanie czy w Polsce nie pojawiły się szczepy wariantowe wirusa choroby Gumboro?

  • Żywienie przerywane kurcząt jako sposób na zwiększenie efektywności ich chowu - A. Rachwał
    Powszechny sposób żywienia „do woli” kurcząt brojlerów oprócz zalet ma również pewne wady, z których główną jest marnotrawstwo paszy. Badania wykazały, że zastosowanie żywienia przerywanego może stanowić sposób na ograniczanie ptakom paszy oraz przyczynia się do lepszego wykorzystania białka i mniejszego odkładania tłuszczu w tuszkach, a także do wzrostu odporności organizmów na czynniki chorobotwórcze.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.drobiarski.com.pl/


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę