Magazyn Przemysłu Mięsnego 2 marzec – kwiecień 2003
25 lutego 2004
Wydawnictwo: Wydawnictwo ELAMED Rok
wydania: 2003 ISSN: 1643-7306
W
numerze:
Niezbędne do
przyprawiania Wszyscy wiemy, jak ważny jest odpowiedni smak,
zapach, wygląd i inne cechy potrawy decydujące o jej smakowitości, a co za tym
idzie, również popycie. Producenci żywności ciągle poszukują nowości, aby
zainteresować klienta. Danuta Straszak Czas na
piknik Nadchodzi okres ciepłych, długich dni, co sprzyja
przebywaniu na „świeżym powietrzu”. Zbliżający się sezon to również czas
wzmożonego zapotrzebowania na produkty przygotowywane na grillu. Przed
producentami wyrobów do grillowania staje wyzwanie sprostania rosnącemu
zapotrzebowaniu na te produkty oraz utrzymania produkcji na zadowalającym
poziomie, co zależy od wielu czynników. Wojciech Zawada Mogunita-Polska
Ekskluzywne opakowania Nie tylko
święta, stanowią okazję do zaprojektowania wyjątkowych, specjalnych osłonek.
Innymi wyjątkowymi okazjami mogą być: rocznica istnienia zakładu, Walentynki,
olimpiady, mistrzostwa świata w różnych dziedzinach sportu, jak również
wprowadzenie nowego produktu na rynek. W artykule przedstawiono osłonki, które
są dosyć drogie, można powiedzieć ekskluzywne, lecz które świetnie nadają się
na tego typu okazje. Ewa Cofała Opakowania
wymagane Zakłady mięsne, które pakują przetwory mięsne muszą
spełniać dodatkowe wymagania. Wszelkie materiały opakowaniowe muszą
bezwzględnie odpowiadać wymaganiom higienicznym. Nie mogą powodować żadnych
zmian organoleptycznych pakowanych przetworów mięsnych oraz przenikania do
mięsa substancji szkodliwych dla zdrowia
ludzkiego Auditor
Korzyści płynące z prawidłowego rozbioru
mięsa Rozbiór to element przetwórstwa mięsa, który w dużym
stopniu decyduje o sukcesie firmy. Ten etap produkcji musi spełniać wiele
wymagań, które nakłada na niego nie tylko produkcja, ale i handel. mgr inż.
Piotr Andrzej Pawłowski Świat minusowych
temperatur Zamrażalnictwo jest jednym z najważniejszych
sposobów zabezpieczania żywności przed zepsuciem, stanowi proces przejścia
wody w lód. Zamrażanie i zamrażalnicze przechowywanie surowców i produktów
spożywczych wiąże się z wieloma zmianami, które decydują o jakości
wyrobu. Julia Wojciechowska Laboratorium
zakładowe Laboratorium jest jednym z elementów całego systemu
zakładowego związanego z utrzymywaniem jakości produkowanych wyrobów na
odpowiednim poziomie. Nie chodzi tu już tylko i wyłącznie o jakość produktu
obejmującą cechy organoleptyczne i chemiczne, ale również, a może nawet przede
wszystkim – jakość zdrowotną wyrobów. Michał
Kundzicz SAPARD – wnioski Można oczekiwać, iż
niebawem ogłoszony zostanie nowy termin składania wniosków w ramach nowej
Rocznej Umowy Finansowej. Przypuszcza się również, iż nastąpią bardzo istotne
zmiany w zasadach udzielania pomocy. mgr inż. Jan Plesiński
Kontrolujmy wagę Dla każdego zakładu
mięsnego, drobiarskiego, ubojni lub innych zakładów z branży mięsnej bardzo
ważnym i trudnym zadaniem jest proces ważenia. Często zdarza się, że wagi nie
bardzo chcą się zgadzać ze stanem rzeczywistym. Aby wychwycić te kosztowne
ubytki, bardzo pomocny jest system kontroli przepływu surowca. Michał
Banach
Parametry krytyczne Aby system HACCP
mógł efektywnie i właściwie funkcjonować konieczne jest ustalenie dla każdego
z wyznaczonych podczas poprzednich etapów wdrażania krytycznych punktów
kontrolnych odpowiednich wartości parametrów. Michał
Kundzicz Nowoczesne zarządzanie jakością – szybkie i skuteczne
wdrożenie (ISO, HACCP, AQAP) W celu skutecznego wdrożenia
wybranego standardu należy wziąć pod uwagę kilka kluczowych elementów, takich
jak: jakość, klient, dokumentacja, personel oraz narzędzia informatyczne
wspomagające integracje powyższych. Marcin Zastawa
Vidas – alternatywna metoda w mikrobiologicznej
diagnostyce żywności Obserwując rozwój metod diagnostycznych
w mikrobiologicznych badaniach żywności, widzimy w ostatnich latach pojawienie
się nowych metod będących alternatywą dla dotychczas stosowanych. dr n med.
Łukasz Korybylski Walka z odpadami Ze względu
na fakt, że zakłady mięsne, ubojnie oraz zakłady rozbioru są jednymi z
zakładów, które produkują znaczne ilości ścieków, przedstawiamy kilka aspektów
związanych z tym zagadnieniem. Jest to tym ważniejsze, że następuje stałe
zaostrzanie przepisów dotyczących odpadów, w tym również ścieków. Jerzy
Bogucki
Asertywność w komunikacji Wyobraźmy
sobie taką sytuację: w związku z dodatkowymi obowiązkami rodzinnymi, drugi raz
w tym tygodniu nasz kolega spóźnił się do pracy. Po chwili do pokoju wpada
szef i w agresywny sposób wyrzuca mu brak zaangażowania w pracę,
nieodpowiedzialność i bezmyślność, grozi zwolnieniem. Jak zareaguje pracownik?
Jak zareagowalibyśmy sami? Aleksandra Wawerla Sprawa dużej
wagi Pierwsze wzmianki na temat wag dotyczą okresu ok. 4000
roku p.n.e. Oznacza to, że wagi są znane od ok. 6000 lat... Lidia Malisz