Spis treści „Bydło” - nr 9/2014
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 13
Z zagranicy 27
Szkoła Zakiszania Kukurydzy – D. Jarczak 30
6 powodów dla których warto jeść wołowinę QMP 63
Australijska opowieść (1) – P. Włódarczak 64
Przepisy kulinarne – R. Chojnacka 69
Zdjęcie miesiąca – N. Drozdowska 69
KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ BYDŁA MLECZNEGO I MIĘSNEGO
Nominowani do Konkursu na Fermę i Hodowcę Bydła Mlecznego i Mięsnego Roku 2014 – B. Straszewska, E. Radek, M. Pietrzykowska, W. Modzelewska, S. Pater, B. Kirszenstein, B, Szomszor 8
KOMENTARZE
Polska żywność nie jedzie na wschód – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Jak prawidłowo przygotować kiszonkę z kukurydzy? – P. Dorszewski 14
Zasady i technika żywienia cieląt (3) – mieszanka treściwa – M. Soszka 22
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
A na polach… - W. Skrzypczak, H. Waligóra 28
OCHRONA ŚRODOWISKA
Emisja gazów cieplarnianych przez krowy i możliwości ich ograniczenia – W. Podkówka 34
INŻYNIERIA PRODUKCJI
Wiaty w gospodarstwie – E. Mulica, E. Hutnik 38
Rozwiązania oświetlenia obory – M. Majchrzak 42
Bezpieczne poskramianie bydła – W. J. Wardal 46
Maszyny do zbioru kukurydzy – M. Majchrzak 48
Przyczepa samozaładowcza do bel – EVO BALE 50
ZOOHIGIENA
Jesienne odrobaczanie bydła – A. Balicka-Ramisz 52
Zwalczanie gryzoni na zewnątrz obory S. Ignatowicz 56
WETERYNARIA
Przemieszczenie trawieńca – powody i profilaktyka – K. Kotowski 60
Na okładce: Krowy rasy uckermärker z Gospodarstwa Ekologicznego Państwa Grażyny i Klausa Wallefeld -Rakowo, woj. zachodniopomorskie, Fot. Lech Nawrocki
9251706
1