Plan artykułów „Bydło” - nr 8/2013
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Przepisy kulinarne – D. Chojnacka 31
Zdjęcie miesiąca 31
Zakaz uboju rytualnego to nie koniec chowu bydła – redakcja 34
Z kraju 39
Odpowiedź na prośbę naszego Czytelnika - kliniczna a subkliniczna forma choroby – A. Wilczek-Jagiełło 42
Z zagranicy 43
KOMENTARZE
Za i przeciw ubojowi rytualnemu - R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Mieszanki paszowe uzupełniające – mineralne dla krów mlecznych – J. Krzyżewski 8
Rola tłuszczów chronionych w żywieniu bydła – P. Dorszewski 12
Mikotoksyny a żywienie bydła - E. Staszak 16
Chelaty paszowe w żywieniu bydła – H. Kruczyńska 20
Stres cieplny a żywienie bydła - E. Staszak 22
ŁĄKI I PASTWISKA
Pasza z poplonów – P. J. Domański 26
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
A na polach … - W. Skrzypczak, H. Waligóra 32
INŻYNIERIA PRODUKCJI
Legowiska dla krów mlecznych - W. J. Wardal 36
Automaty do odpajania cieląt - J. Brzozowska 40
Programy zarządzania stadem – A. Jędruś 44
Biogazownie rolnicze (2) – proces fermentacji metanowej – W. Romaniuk, A. Głaszczka, K. Biskupska 47
Urządzenia do efektywnego zagospodarowania gnojowicy - W. J. Wardal 50
Obiekty towarzyszące w gospodarstwie – R. Pleskot 54
WOŁOWE OPOWIEŚCI Z USA
Amerykańskie krowy nie mają tak dobrze jak polskie – P. Włodarczyk 59
ZASŁUŻENI HODOWCY BYDŁA
Teodor Marchlewski (1899-1962) – J. Szarek 65
ROZRÓD
Jak poprawić płodność krów w stadzie? – A. Max 66
WETERYNARIA
Profilaktyka i pielęgnacja racic – J. P. Weihs 70
Na okładce:
Mieszańce bydła ras mięsnych w Gospodarstwie Rolnym Eryka Scholza w Ptakowicach – woj. opolskie
Fot. Anna Rabczuk
6275661
1