Spis treści
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 29
Z zagranicy 41
Nowości 91
KOMENTARZE
Policzą wieś – czyli spis rolny 2010 –– R. Wieczorkiewicz 6
KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ ROKU 2009 8
ŻYWIENIE
Białko i aminokwasy chronione w żywieniu krów mlecznych – R. Klebaniuk 12
Chelaty aminokwasowe w żywieniu krów – A. Prorok 16
Wpływ koncentratu włókna surowego (Vitacel® 200) na parametry zootechniczne w żywieniu cieląt – M. Vukić-Vranje, P. Kędzia 19
Mieszanka treściwa i woda w żywieniu cieląt – H. Kruczyńska 22
DDGS – suszony wywar gorzelniany – Z. Podkówka, W. Podkówka 26
Dobrze zebrać kukurydzę na kiszonkę – T. Michalski 30
ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy nasze trawy. Część XV. Festulolium – cenna trawa pastewna- A. Cyrulewska 34
Trawy – bogate źródło składników pokarmowych dla bydła – E. Staszak 36
Planowanie i wycena wydajności pastwisk kwaterowych – R. Dembek 42
ROZRÓD
Żywieniowe przyczyny zaburzeń w rozrodzie – M. Trędowicz 46
Ciąża patologiczna u bydła – T. Piech 50
WYSTAWY
X Regionalna Kujawsko-Pomorska Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Minikowie – M. Adamowicz 53
PRACA HODOWLANA
Alfabet ras bydła mlecznego. Cz. VIII. Polska Czarno-Biała – J. Żychlińska-Buczek, G. Skrzyński 56
Alfabet ras bydła mlecznego. Cz. IX. Polska Czerwono-Biała – J. Żychlińska-Buczek 58
Krzyżowanie nasieniem rasy belgijskiej błękitno-białej (BBB) – Belgia Blue Group 60
Genomowa selekcja bydła w Danii – A. Waźbiński 62
Wpływ krzyżowania towarowego bydła na użytkowość mięsną mieszańców. Cz. I – H. Grodzki, T. Przysucha 64
Ocena i selekcja bydła na poziomie europejskim – szkolenie pracowników PZHiPBM – A. Ołtarzewski 71
REPORTAŻE
Bydło mięsne zamiast koszykówki – J. Rudowicz-Nawrocka, L. Nawrocki 68
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdział 9. Krowy mleczne. Cz. XXXV. Obszar dojenia – praca zbiorowa 72
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Zbiorniki na gnojowicę – J. Dach 76
TECHNIKA DOJU
Nowsze, lepsze i tańsze sposoby chłodzenia mleka – W. Woyke, M. Gedymin 80
MECHANIZACJA
Wentylatory w oborze – A. M. Marciniak 84
Wybrać kosiarkę do własnych potrzeb – I. Kowalik 86
Konserwacja zielonek w belach owijanych folią - I. Kowalik 92
TECHNOLOGIE
Zakiszanie w rękawach foliowych – B. Wróbel 96
Zimny odchów cieląt – M. Soszka 98
DOBROSTAN
Zachowanie się krów w oborze – W. Empel 101
Zapewnienie dobrostanu bydła jako obowiązek prawny – S. Winnicki, M. Welter, R. Głowicka-Wołoszyn 104
SPRAWY PRAWNE
Ze znakami bezpieczniej – M. Piotrkowski 108
EKONOMIKA
Biogazownia w gospodarstwie rolnym – Z. Podkówka, W. Podkówka 110
WETERYNARIA
Epidemiologia zapaleń wymion. Cz. II – P. Dudko 113
IBR, IPV i IPB u bydła – H. Frąckowiak 116
PRZEPISY KULINARNE
Wołowina pod serową pierzynką – R. Chojnacka 118
DODATEK WETERYNARYJNY
Zwalczanie zakażeń układu oddechowego u bydła – K. Kotowski I
Ochrona zdrowia cieląt przed patogenami – J. Polańska, M. Bednarski VI
Ekto- i endoparazytozy bydła – wpływ na produkcję, metody zwalczania i zapobiegania – K. Chmielecka VIII
Na okładce: Bydło rasy limousine Pawła Koczana - okolice Darłowa, woj. zachodniopomorskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki
7049677
1