W numerze:
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 40
Z zagranicy 65
Nowości 79
KOMENTARZE
Mleczne strajki – przestroga zza Odry – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Wywar zbożowy w żywieniu bydła w porównaniu do śrut poekstrakcyjnych – H. Kruczyńska 8
Woda a żywienie bydła – E. Staszak 11
Kiszonka z kukurydzy - E. Staszak 16
Suszony wywar kukurydziany cennym komponentem w żywieniu krów mlecznych – A. Potkański, M. Meller, A. Cieślak, I. Sokół, M. Szumacher-Strabel 20
Znaczenie nowego nośnika skoncentrowanego włókna surowego w postnatalnym rozwoju przedżołądków cieląt – A. Vikari, D. G. Duser, P. Kędzia 24
Mykotoksyny groźne także dla przeżuwaczy – A. Prorok 28
ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy nasze trawy. Cz. IV. Kostrzewa trzcinowa – A. Klarzyńska 31
Trawy pastewne – pasza bogata w energię – I. Kukułka 32
ROZRÓD
Wywoływanie (indukcja) i synchronizacja rui u bydła – G. J. Dejneka, J. Twardoń 36
PRACA HODOWLANA
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. XIV. Romagnola – R. Rogala 41
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. XV. Salers – A. Nowaczyk 42
Ocena wartości hodowlanej buhajów – M. Solan 44
Poprawa płodności problemem nr 1 stad mlecznych – T. Krychowski 46
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 7. Porodówka Cz. XXIV. Rozdział 8. Cielęta i młodzież. Cz. XXV – praca zbiorowa 48
TECHNOLOGIE
Czy warto oszczędzać na folii? – B. Wróbel, H. Jankowska-Huflejt 56
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 7. Ściany fundamentowe– R. Hübner 58
Pomieszczenia dla bydła – ogólne wymagania. Cz. II – M. Solan 62
TECHNIKA DOJU
Wpływ doju na zdrowotność wymion i liczbę komórek somatycznych. Cz. III – W. Woyke 66
Afilab – supernowa na mlecznej drodze – M. Lipiński, A. Jędruś 70
MLECZARSTWO
Śremska gospodarność i solidność – W. Wolny 74
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Mleko i przetwory mleczne w żywieniu człowieka – G. Niedziałek 76
REPORTAŻE
Pierwszy robot udojowy w Polsce – J. Rudowicz-Nawrocka, L. Nawrocki 80
EKONOMIKA
Krajowe i zagraniczne perspektywy dla polskiej wołowiny. Cz. I – D. Rycombel 84
PRZEPISY PRAWNE
System bezpieczeństwa żywności czyli HACCP/ISO 22000:2005 – L. Brudzyński 88
Susza w rolnictwie – G. Roczek 90
WETERYNARIA
Choroby zakaźne cieląt – rola czynników ryzyka – Z. Gliński, K. Kostro 93
Zapalenie wymienia u bydła mięsnego – E. Malinowski 96
Grzybica bydła – trichofitoza – K. Chmielecka 100
PRZEPISY KULINARNE
Zrazy z borowikami – R. Chojnacka 102
Dodatek dla lekarzy weterynarii:
Prewalencja i zwalczanie kokcydiozy u cieląt – A. Ramisz I
Enzootyczne odoskrzelowe zapalenie płuc cieląt – Z. Gliński, K. Kostro IV
Zastosowanie ultrasonografii w badaniu narządu rozrodczego krowy – M. Bednarski, J. Polańska VI
Na okładce: Cielę rasy mięsnej na przydrożnym pastwisku w okolicach Starego Pola, woj. pomorskie – czerwiec 2008 r.
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki
8224230
1