W numerze:
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 13
Z zagranicy 41
KOMENTARZE
GMO – za i przeciw – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Składniki antyodżywcze w dietach krów mlecznych – J. Krzyżewski 8
Jak usprawnić metabolizm żwacza –JFARM 14
Unikać błędów przy produkcji kiszonek – P. Micek 16
ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy swoje łąki – A. Klarzyńska, A. Kryszak 21
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Jakość gnojowicy – od czego zależy? – J. Dach 26
BYDŁO PRYMITYWNE
Valdostana – J. Śmiełowski 30
ROZRÓD
Rozpoznawanie ciąży u bydła – J. Twardoń, K. Jarosz 32
PRACA HODOWLANA
Działalność Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego - sukcesy i trudności – B. Konopka 36
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. X. Highland – A. Nowaczyk 42
Aukcja bydła ras mięsnych – A. Nowaczyk 44
Genetyka i genomika a doskonalenie jakości mięsa wołowego – J. Oprządek 46
WYSTAWY
Agrotech – R. Rogala 49
TECHNOLOGIE
Legowisko w oborach uwięziowych a dobrostan krów mlecznych – L. Nawrocki 50
Utrzymanie krów na głębokiej ściółce – E. Mulica, E. Hutnik 52
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 6. Wyposażenie i techniki. Cz. XX – praca zbiorowa 54
TECHNIKA DOJU
„Krótki obieg”– lepsza organizacja doju - P. Meunier 59
Gumy strzykowe – W. Woyke 62
DOBROSTAN
Dobrostan cieląt – W. Empel 66
WETERYNARIA
Ketoza bydła – P. Sobiech 70
Choroba motylicza – I. Ziomko, T. Cencek 75
PRZEPISY KULINARNE
Sznycel nad sznyclami – R. Chojnacka 78
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki
6106132
1