 W numerze:
AKTUALNOŚCI
W numerze:
AKTUALNOŚCI    
Notowania                                            5
Z kraju                                                13
Z zagranicy                                            41
                                        
KOMENTARZE
GMO – za i przeciw – R. Wieczorkiewicz                            6            
ŻYWIENIE
Składniki antyodżywcze w dietach krów mlecznych – J. Krzyżewski            8
Jak usprawnić metabolizm żwacza –JFARM                        14
Unikać błędów przy produkcji kiszonek – P. Micek                        16
ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy swoje łąki – A. Klarzyńska, A. Kryszak                        21
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Jakość gnojowicy – od czego zależy? – J. Dach                        26
BYDŁO PRYMITYWNE
Valdostana – J. Śmiełowski                                    30
ROZRÓD
Rozpoznawanie ciąży u bydła – J. Twardoń, K. Jarosz                    32
PRACA HODOWLANA
Działalność Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego - sukcesy i trudności – B. Konopka                                    36
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. X. Highland – A. Nowaczyk                42
Aukcja bydła ras mięsnych – A. Nowaczyk                            44
Genetyka i genomika a doskonalenie jakości mięsa wołowego – J. Oprządek        46
WYSTAWY
Agrotech – R. Rogala                                        49
TECHNOLOGIE
Legowisko w oborach uwięziowych a dobrostan krów mlecznych – L. Nawrocki        50
Utrzymanie krów na głębokiej ściółce – E. Mulica, E. Hutnik                52
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 6. Wyposażenie i techniki. Cz. XX – praca zbiorowa                                             54
TECHNIKA DOJU
„Krótki obieg”– lepsza organizacja doju - P. Meunier                    59
Gumy strzykowe – W. Woyke                                62
DOBROSTAN
Dobrostan cieląt – W. Empel                                    66
WETERYNARIA
Ketoza bydła – P. Sobiech                                    70
Choroba motylicza – I. Ziomko, T. Cencek                            75
PRZEPISY KULINARNE
Sznycel nad sznyclami – R. Chojnacka                            78
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki
6106094
1