 W numerze:
AKTUALNOŚCI
W numerze:
AKTUALNOŚCI    
Notowania                                            5
Z kraju                                                17
Z zagranicy                                            35
Nowości                                            45
                                        
KOMENTARZE
Rynek wołowiny – R. Wieczorkiewicz                            6            
ŻYWIENIE
Pasze i mieszanki treściwe dla krów mlecznych – H. Kruczyńska                8
Systemy odchowu cieląt i jałówek rasy hf – J. Krzyżewski                    12
ŁĄKI I PASTWISKA
Wiosna na użytkach zielonych – R. Dembek                        18
PRACA HODOWLANA
Długowieczność i przyczyny brakowania krów mlecznych - J. Różańska-Zawieja, A. Nienartowicz-Zdrojewska                                    22
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. IX. Hereford – A. Nowaczyk                26
Blaski i cienie krajowej produkcji żywca wołowego – H. Jasiorowski            28
Tur – wygasły przodek bydła domowego – H. Frąckowiak, H. Jakubowski        32
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 5. Mikroklimat w oborze. Cz. XIX – praca zbiorowa                                             36
TECHNOLOGIE
Jaka obora lepsza – uwięziowa czy wolnostanowiskowa? - M. Solan            40
Technika żywienia bydła mięsnego – A. Kaczor                        42
ZOOHIGIENA
Dezynfekcja w oborze – S. Winnicki                            46
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 3. Podstawowe zasady sytuowania obór w terenie – R. Hübner                                            49
WYSTAWYAGRO-PREMIERY i FERMA BYDŁA – L. Nawrocki                    52
TECHNIKA DOJU
Sąsiedzi doją w zastępstwie – P. Meunier                            54
Krótka historia pozyskiwania mleka – W. Woyke                        56
BYDŁO PRYMITYWNE
Tortonese – J. Śmiełowski                                    61
REPORTAŻE
Uckermärker – najmłodsza rasa bydła mięsnego w Niemczech – A. Nowaczyk        62
Nowa obora na Podlasiu – S. Nowowiejski                            70
DOBROSTAN
Przemieszczanie i unieruchomianie bydła – B. Konopka                    64
EKONOMIKA
Polski rynek wołowiny Cz. 1. – J. Seremak-Bulge                        66
WETERYNARIA
Kokcydioza cieląt – przebieg i zwalczanie – A. Ramisz, A. Balicka-Ramisz        73
Czytelnicy pytają – redakcja odpowiada: wymagania przy własnej produkcji mięsa – A. Stychlerz                                            76
PRZEPISY KULINARNE
Sztufada wołowa na dziko – R. Chojnacka                            78
Dodatek dla lekarzy weterynarii:
Posocznica krwotoczna bydła – Z. Gliński, K. Kostro                    I
Antybiotykoterapia w zwalczaniu zakażeń układu oddechowego u bydła – D. Bednarek    IV
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
5734745
1