W numerze:
AKTUALNOŚCI
Notowania 5
Z kraju 17
Z zagranicy 35
Nowości 45
KOMENTARZE
Rynek wołowiny – R. Wieczorkiewicz 6
ŻYWIENIE
Pasze i mieszanki treściwe dla krów mlecznych – H. Kruczyńska 8
Systemy odchowu cieląt i jałówek rasy hf – J. Krzyżewski 12
ŁĄKI I PASTWISKA
Wiosna na użytkach zielonych – R. Dembek 18
PRACA HODOWLANA
Długowieczność i przyczyny brakowania krów mlecznych - J. Różańska-Zawieja, A. Nienartowicz-Zdrojewska 22
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. IX. Hereford – A. Nowaczyk 26
Blaski i cienie krajowej produkcji żywca wołowego – H. Jasiorowski 28
Tur – wygasły przodek bydła domowego – H. Frąckowiak, H. Jakubowski 32
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 5. Mikroklimat w oborze. Cz. XIX – praca zbiorowa 36
TECHNOLOGIE
Jaka obora lepsza – uwięziowa czy wolnostanowiskowa? - M. Solan 40
Technika żywienia bydła mięsnego – A. Kaczor 42
ZOOHIGIENA
Dezynfekcja w oborze – S. Winnicki 46
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 3. Podstawowe zasady sytuowania obór w terenie – R. Hübner 49
WYSTAWYAGRO-PREMIERY i FERMA BYDŁA – L. Nawrocki 52
TECHNIKA DOJU
Sąsiedzi doją w zastępstwie – P. Meunier 54
Krótka historia pozyskiwania mleka – W. Woyke 56
BYDŁO PRYMITYWNE
Tortonese – J. Śmiełowski 61
REPORTAŻE
Uckermärker – najmłodsza rasa bydła mięsnego w Niemczech – A. Nowaczyk 62
Nowa obora na Podlasiu – S. Nowowiejski 70
DOBROSTAN
Przemieszczanie i unieruchomianie bydła – B. Konopka 64
EKONOMIKA
Polski rynek wołowiny Cz. 1. – J. Seremak-Bulge 66
WETERYNARIA
Kokcydioza cieląt – przebieg i zwalczanie – A. Ramisz, A. Balicka-Ramisz 73
Czytelnicy pytają – redakcja odpowiada: wymagania przy własnej produkcji mięsa – A. Stychlerz 76
PRZEPISY KULINARNE
Sztufada wołowa na dziko – R. Chojnacka 78
Dodatek dla lekarzy weterynarii:
Posocznica krwotoczna bydła – Z. Gliński, K. Kostro I
Antybiotykoterapia w zwalczaniu zakażeń układu oddechowego u bydła – D. Bednarek IV
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
5734707
1