Spis treści „Bydło” - nr 2/2015
AKTUALNOŚCI
Notowania 7
Z kraju 9
Z zagranicy 15
Nowości 55
Szkoła Zimowa Hodowców Bydła 61
Kurs korekcji racic – D.J. 62
Systemy udojowe – wady i zalety – XI Forum Zootechniczno-Weterynaryjne 64
Przepisy kulinarne – R. Chojnacka 65
Zdjęcie miesiąca – E. Poździk 65
KOMENTARZE
Podatek dochodowy – kwestia czasu - R. Wieczorkiewicz 6
KONKURS NA FERMĘ I HODOWCĘ BYDŁA MLECZNEGO I MIĘSNEGO
Nominowani do Konkursu na Fermę i Hodowcę Bydła Mlecznego i Mięsnego Roku 2014 - P. Woch 8
ŻYWIENIE
Zioła i dodatki fitogeniczne - R. Dembek 10
Przygotowanie krów do laktacji - J. Żółkowski 16
UPRAWA ROLI I ROŚLIN
Wahania pogody im niestraszne – odmiany ziarnowe kukurydzy - T. Michalski 18
Przygotowanie pola do siewu kukurydzy - H. Waligóra 22
A na polach… - W. Skrzypczak, H. Waligóra 26
PRAWO
Umowa dzierżawy – kiedy można ją wypowiedzieć? – A. Słowińska 28
PRACA HODOWLANA
Bydło highland lub mieszańce phf x highland - propozycja dla gospodarstw ekologicznych – K. Wnęk, B. Stachelek, T. Przysucha 30
INŻYNIERIA PRODUKCJI
Obora wolnostanowiskowa dla 60 krów mlecznych - W. Romaniuk, K. Rudnik, J. Młynik 36
Zainwestuj w sprzęt do „kuchni” - wozy paszowe TMR - R. Pleskot 40
System monitorowania bydła – J. Brzozowska 49
BHP
Rolnik – zawód niebezpieczny (2) - chemiczne czynniki zagrożenia zawodowego u rolników – J. Raczyńska 52
DOBROSTAN
Wybrane aspekty dobrostanu bydła – J.R. Mroczek 50
WETERYNARIA
Rola wapnia u bydła i skutki jego niedoboru – P. Sobiech 56
REPORTAŻE
Poszukiwania krowy Milka w Szwajcarii – P. Włódarczak 66
5941402
1